11.334
73

Auteur 'De Voedselzandloper', arts

Kris Verburgh (1986) is arts, schrijver en onderzoeker. Op 17-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste wetenschapsboek, vier jaar later zijn tweede. Hij is auteur van de bestseller 'De voedselzandloper', een boek dat voeding en diëten bekijkt vanuit het standpunt van de biogerontologie, de wetenschap die het verouderingsproces bestudeert. Zijn laatste boek is ‘Veroudering vertragen’.

Word je van noten dik?

Het klinkt gek, maar een calorie is niet altijd een calorie

Dat is toch wat veel mensen denken: noten bestaan voor een groot gedeelte uit vetten, dus als je er vaak van eet word je dik. Studies tonen echter aan dat regelmatig noten eten je niet dikker maakt.

Dat is mogelijk omdat een calorie niet altijd een calorie is. Noten bevatten inderdaad veel calorieën als je noten zou verbranden in een laboratoriumbeker. Maar het lichaam is geen laboratoriumbeker. De vetten in noten (en andere stoffen) beïnvloeden allerlei mechanismen in het lichaam, zoals de stofwisseling, waardoor mensen niet dikker worden, al eten ze tienduizenden kilocalorieën extra per jaar aan noten. Onderzoekers noemden dit ‘The mistery of the missing calories’.

Uiteraard wil dat niet zeggen dat je een emmer noten per dag moet nuttigen. Maar van één à twee handvol noten per dag (die honderden extra kilocalorieën tellen) word je vreemd genoeg niet dikker.

En een handvol walnoten is sowieso gezond. Mensen die bijvoorbeeld elke dag een handvol noten eten hebben tot 45% minder kans op een hartaanval.

Voor meer gezondheidsnieuws kijk hier, of hier.

Kris Verburgh is arts en doet onderzoek naar het verouderingsproces. Hij is auteur van de bestseller ‘De voedselzandloper’


Laatste publicatie van KrisVerburgh

  • Veroudering vertragen

    Oktober 2015


Geef een reactie

Laatste reacties (73)