4.390
60

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Word loodgieter of stucadoor

Als je rijk wilt worden tenminste

Tegenwoordig is het aantal jongeren dat nog gewoon een vak wil leren in de minderheid geraakt. Aan het hoger onderwijs – universiteiten en hogescholen gezamenlijk – stonden in het leerjaar 2010/2011 bij elkaar 659.000 studenten ingeschreven. Aan het MBO waren dat er maar 530.000. Zo ontstaat straks een situatie die onze oosterburen de Duitsers wel aanduiden als ‘veel opperhoofden, weinig indianen’.

Rond 1900 volgden in Nederland (vijf tot zes miljoen inwoners) een kleine tweeduizend jongeren een hogere opleiding. Nu is dat al de meerderheid. Het kan niet anders of dit moet leiden tot een verdere daling van de aanvangssalarissen voor deze categorie werkzoekenden: bijzondere studies niet te na gesproken, zullen de hoger opgeleiden elkaar steeds meer voor de voeten gaan lopen terwijl ze met steeds minder resultaat gewag maken van hun competenties en hun talenten voor coördinatie, leiderschap en management.

Ondertussen schreeuwt de samenleving om loodgieters en stucadoors. Architecten en kunsthistorici zat, maar waar zijn de mensen met de gouden handjes, de geboren steenhouwers, die de kathedraal daadwerkelijk kunnen restaureren. Wie zet de virtuele werkelijkheid van de ontwerpers om in een gebouw van steen? De toekomst is niet aan de managers, aan de beleidsvoorbereiders, aan de coördinatoren en aan de lui met een ontwerpachtergrond maar aan de vakbewkame uitvoerders, de professionals en de ambachtslieden.

Zij worden de helden van de eenentwintigste eeuw. Als je dokter bent of bestuurskundige, trouw dan een stucadoor. Dan zit je goed. Dan kun je de kinderen een toekomst bieden. Dan krijg je eindelijk dat huis met aan vier kanten een tuin.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (60)