1.798
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Worden kleine meisjes te snel groot?

Elke dag een gezond weetje: vandaag over jonge meisjes die steeds sneller vrouw lijken te worden. 

Hebben meisjes die voor hun 12e jaar ongesteld worden eerder seks dan meisjes bij wie de menstruatie pas later op gang komt? Ik zal het maar vast verklappen: nee, dat is niet het geval! Ook al schreeuwt heel wereld, van de reclameslogans van H&M tot Miley Cyrus luid ‘doe het meisje, je bent al groot’. Australische onderzoekers weten dat het niet zo werkt.

Eerst even een ander interessant fenomeen; in de afgelopen 50 jaar is in de geïndustrialiseerde landen de gemiddelde leeftijd van borstontwikkeling bij meisjes met een of meer jaren gedaald. De borstontwikkeling bij meisjes begint gemiddeld rond het negende levensjaar en bij meisjes met Afrikaanse achtergrond is dat zelfs rond hun achtste jaar. De eerste menstruatie volgt pas later.

Onderzoek wijst ook uit dat de eerste keer dat een meisje ongesteld wordt een maand eerder is dan vijftig jaar geleden. We weten niet goed waardoor dat komt. Komt het door ons voedsel, ons dieet, de vervuiling of komt het door bepaalde plastics? Of is het de stress die er voor zorgt dat meisjes eerder vrouw worden?

Terug naar het Australische onderzoek waarin 554 meisjes gedurende hun jeugd werden gevolgd. De meisjes die voor hun twaalfde begonnen te menstrueren bleken niet eerder aan seks te beginnen dan meisjes die later voor het eerst ongesteld werden. Lichamelijke ontwikkeling hoeft dus niet samen te gaan met de psychologische ontwikkeling. Je kunt nog even kind blijven ondanks de grote veranderingen in je lichaam.

Er zijn wel onderzoeken die een relatie lijken aan te tonen tussen de leeftijd van de eerste menstruatie en het moment van eerste seks, maar die betreffen meisjes die al ouder zijn en waren gebaseerd op vragen die aan vrouwen gesteld worden en die dan moesten vertellen wat ze zich herinneren. Dat is meestal niet zo betrouwbaar. Bij het verklaren van het vroegere begin van de lichamelijke seksuele ontwikkeling lijkt het toenemende lichaamsgewicht wel een grote rol te spelen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Het Wolffersfenomeen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

&nb


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)