1.776
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Wordt de mens slimmer van seks?

Dit is behoorlijk goed nieuws!

Mijn aandacht werd getrokken door een artikel in The Atlantic met de titel ‘How sex affects intelligence and vice versa’. De eerste alinea zette al onmiddellijk de toon. Alles wat we recentelijk ontdekt hebben over wat ons geheugen verbetert (van mindfulness, meditatie tot het leren om een muziekinstrument te bespelen) is interessant, maar het kan allemaal veel simpeler, want van seks worden mensen ook slimmer. Weg die viool dus. Wow, dat is behoorlijk goed nieuws.

Het komt door twee recente onderzoeken die in het afgelopen half jaar werden gepubliceerd. Uit het ene bleek dat ratten die ongelimiteerd mochten paren betere werking van de hersenen hebben en beter presteren. Uit het andere onderzoek bleek dat de beschadiging die door stress in de hersenen van muizen veroorzaakt wordt, door seks ongedaan wordt gemaakt.

Allereerst mijn oprechte verontschuldiging aan de dierenliefhebbers die, als ik over dierenonderzoek schrijf, me overladen met boze mails en tweets. Alsof ik die dieren uren gemarteld heb en ze eigenhandig de nek heb omgedraaid. Ik geef alleen maar iets door. De dierenliefhebbers hebben in zoverre gelijk, dat als je echt wilt weten of de hippocampus, die een belangrijke rol speelt bij herinnering, nieuwe zenuwcellen maakt door seks, je dat deel van de hersenen bij mensen eruit zal moeten halen, in plakjes moet snijden en onder de microscoop leggen. Zo lang dat niet gebeurt weten we niet hoe het precies gaat.

Is er dan misschien op een of andere wijze een reden om te geloven dat intelligentie en seks samenhangen? Op middelbare scholen is daarover wel wat onderzoek gedaan. Je zou zeggen dat slimme jongens handiger zijn in het versieren van meisjes, maar in werkelijkheid zijn het juist de jongens met gemiddelde intelligentie die er vroeger bij zijn dan de jongens met weinig of veel intelligentie. Ook bij meisjes blijkt iets dergelijks aan de hand te zijn. Er is wel een relatie tussen schoolprestaties en leeftijd van eerste seksuele ervaring, maar niet zo zeer met intelligentie. Het komt er dus op neer dat je moet concluderen (zoals bij zoveel onderzoek) dat we er eigenlijk niet zo veel over weten en nog veel onderzoek moeten doen.

Misschien is het idee dat je door veel seks slimmer wordt niet correct. We weten dat doorbloeding van de hersenen zorgt voor aanmaak van nieuwe cellen en betere werking van die hersenen. Alle fysieke inspanningen die bij de leukste hobby ter wereld horen hebben dat effect dus ook.

Ontnuchterend is wel dat deze hobby voorafgegaan wordt door langdurige spanning en slechts een minuut of twee van training door twee zoogdieren, zodat je tegen je partner na afloop met een diepe zucht kunt zeggen “lief, we hebben weer even twee minuten aan ons geheugen gewerkt en we snappen nu alles nog beter”.

Lees hier het artikel in The Atlantic

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)