876
17

Weblog over groener, eerlijker en leuker

Wordt schaliegas onze volgende financiële zeepbel?

De voor- en nadelen worden in discussies altijd benoemd, maar het financiële plaatje blijft uit: Is schaliegas economisch wel zo voordelig?

De discussie over schaliegas is in volle gang. De NOS wijdde er gisteren zelfs een uitgebreid item aan. Natuurlijk kwamen voor- en tegenstanders van schaliegas aan bod. De voordelen werden benoemd (energieonafhankelijkheid, een nieuwe bron van energie) en de nadelen (aardbevingen, milieuschade) kwamen ook aan bod. Maar over één ding werd met geen woord gerept: is schaliegas economisch wel zo voordelig? Je zou denken dat dit wel goed zit, aangezien er allerlei bedrijven graag schaliegas willen winnen.

Maar verschillende experts spreken al van een schaliegasluchtbel, die net als de internet bubble, de “huizenmarkt zeepbel” en de bankencrisis voor grote economische problemen kan zorgen.

Er zijn namelijk een aantal aspecten aan schaliegas die het anders maken dan conventionele gaswinning zoals we die in Slochteren gewend zijn en die ons ook veel geld heeft opgeleverd. Schaliegas winning is, anders dan vaak beweerd wordt, niet hetzelfde als de winning van gewoon aardgas.

Lees verder bij Het Kan Wel

Geef een reactie

Laatste reacties (17)