3.879
29

Geboren 1969, Rotterdam. Vertaler. Woonachtig in het zuiden van Italië.

Worteltjestaart

Humor zou het zijn geweest wanneer Derksen en Van der Gijp de kijker op het verkeerde been zouden zetten. Maar dat basisniveau heeft het programma niet in huis

We kennen allemaal die mop over dat konijntje wat bij de bakker telkens om worteltjestaart komt vragen. Kleine kinderen beginnen al te giechelen als je dat vertelt, want voor hen geldt dat het gegeven ‘konijntje bij de bakker’ al grappig genoeg is. Vertel je verder, dan leren ze als het goed is een diepere laag kennen: die van de onverwachte wending.

Worteltjestaart
Screenshot: Voetbal Inside

Dat is precies de plek waarop humor ontstaat: ergens tussen een vreemde situatie en een onverwachte wending. Je wordt op het verkeerde been gezet. En dan hebben we het nog maar over worteltjestaart – niet direct de meest diepgravende, intellectuele witz die je vertellen kunt. Dit is basisniveau humor. Je zou er een algoritme op kunnen loslaten; tien tegen één dat ook slager, heeft u ook bokkenpootjes dan uit je computer komt rollen.

Maar laten we nog even terug gaan naar die kinderen die het al leuk genoeg vinden dat er een konijntje bij de bakker komt. Want hé, da’s gek! Een konijntje! Bij de bakker! Kijk even mee naar een stukje Voetbal Inside over de sport rodelen. Het duurt nauwelijks een minuut en begint met het door Johan Derksen neergezette gegeven:

Twee volwassen Duitsers die boven op elkaar gaan liggen op een sleetje.

Maar een onverwachte wending is er niet bij. In tegendeel: wat volgt, verloopt precies volgens de verwachtingen van de kijker. Het is alsof het konijntje uiteindelijk zijn worteltjestaart koopt en oppeuzelt. Klaar.

Humor zou het zijn geweest wanneer Derksen en Van der Gijp de kijker op het verkeerde been zouden zetten. Iedereen verwacht van deze twee figuren immers homofobe flauwekul over tunnels en reten en onderop liggen. Maar dat basisniveau humor heeft het programma niet in huis. Het blijft steken op het punt Ha, ha, ha, zijn zijn anders. En iedereen die op de een of andere manier anders was op school, en waarschijnlijk nog steeds is, die weet wat dat is. Dat is geen humor – het is pesten. En hoe fucking makkelijk is dat pesten als je daarvoor een studio en zendtijd tot je beschikking hebt, en je er een vet inkomen mee verdient?

Misschien moeten Derksen en die kakelende kip van ‘m eens lollig gaan doen buiten die veilige studio – in een afgeladen gay bar komen we er snel genoeg achter hoeveel karakter ze hebben en hoe flink ze zijn. Maar misschien is het beter dat deze kleutertjes eerst even wachten tot hun balletjes zijn ingedaald.

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Rob van Kan

Geef een reactie

Laatste reacties (29)