1.557
83

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wraak en straf

Mag Ameneh wraak nemen op de dader die haar blind maakte?

Ameneh Bahrami was niet onder de indruk van een student die haar vervolgde met zijn liefdesverklaringen. Toen gooide de afgewezen minnaar zuur in haar gezicht. Sinds die gruwelijke dag is Ameneh blind.

De zaak kwam voor het gerecht. De student kreeg twaalf jaar en moest een schadevergoeding betalen van ongeveer 130.000 euro. Dat laatste was meer symbolisch, want van een kikker kun je geen veren plukken.
Daarmee was de kous niet af want dit drama speelde zich zeven jaar geleden af in de Islamitische Republiek Iran en daar heerst de sharia. Er moet volgens de islamitische wet ook nog een verzoening plaatsvinden. Ameneh zou haar aanvaller moeten vergeven, al dan niet na een gebaar van hem of zijn familie. Maar die mogelijkheid heeft ze afgewezen. Ze kiest voor een andere variant: oog om oog, tand om tand. Dit weekend wordt de dader overgebracht naar het ziekenhuis waar hij niet alleen zijn eigen familie zal zien maar ook die van Ahmene. Dan brengt Ameneh de verzoening tot stand: Zij laat zes druppels zuur in zijn linkeroog vallen en zes druppels zuur in het rechteroog. Ameneh’s verminkte gezicht is niet het laatste wat de dader zal zien. Hij heeft om een narcose gevraagd.

Allerlei actiecomités hebben Ameneh om medelijden gevraagd, maar zij staat op deze wraakneming. Dat zal zulk tuig leren, zegt zij. Dan kan hij ervaren wat hij een ander heeft aangedaan. Der Spiegel publiceert zaterdag een kort interview met haar. Dinsdag reist Ameneh naar Duitsland waar zij interviews zal geven.
Op het gevaar af het werkterrein van Chris Klomp te betreden: wat moet je hier nu van denken? Bekijk ook dit lemma in de Wikipedia 

Update 19.45

Op bevel van een rechtbank in Teheran is het blind maken uitgesteld, zo meldt De Morgen in een uitvoerig artikel. Zie ook de Daily Mail en de Washington Post. De auteur daarvan is de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink, die in Teheran werkt en ook voor NRC Handelsblad schrijft. Op de site van de regeringsgezinde Tehran Times, het blad van de Opperste Leider Khamenei, kon ik in de vroege zaterdagavond althans niets vinden. Ik weet te weinig van Iran om daar conclusies aan te verbinden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (83)