1.851
110

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

Wreed volksvermaak in Grevenbicht: smet op vrolijk volksfeest

Ganstrekken: Een gans wordt ondersteboven aan een touw gehangen. Vervolgens rijden mannen te paard er onder door om te proberen de kop van de gans eraf te trekken.

Je houdt het anno 2011 haast niet meer voor mogelijk. Maar in 2008 stond het toch echt nog in Dagblad de Limburger: “Bloed is onvermijdelijk, maar dat blijkt zelfs de kleinste toeschouwertjes niet te deren. In Grevenbicht groeien ze er mee op”

Het gaat hier om een plaatselijke traditie die, alsof de tijd eeuwen geleden is stil blijven staan, tegen de tijdgeest in, in ere wordt gehouden: ganstrekken! Een gans wordt ondersteboven aan een touw gehangen. Vervolgens rijden mannen te paard er onder door om te proberen de kop van de gans eraf te trekken. Je hoeft geen overtuigde dierenvriend te zijn, om de vanzelfsprekendheid  te verafschuwen waarmee de organisatoren van dit evenement dit barbaarse spektakel goedpraten.

Folklore is een groot goed, dat blijvende kleur geeft aan een samenleving. Maar we leven niet meer in de middeleeuwen. Dus ook folklore verandert. 

Minister Verburg gaf in 2008 al aan dat ganstrekken niet getuigt van respect voor dieren. En de voorzitter van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde Ludo Hellebrekers reageerde onlangs met: “Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie voor de omgang met dieren. Dieren moet je respectvol behandelen. Ook als ze dood zijn en niks meer voelen. Het doden en prepareren van een gans, met louter vermaak als doel, vinden wij niet meer in deze tijd passen.” De beroepsorganisatie roept haar leden op om niet mee te werken aan het prepareren van een gans voor dit lugubere spel.

En dan: als gezegd, er staan kinderen bij te kijken!  Wat een voorbeeldfunctie. In de communicatiewetenschap is veel gepubliceerd over de invloed op kinderen van het zien van geweld op televisie. Gezellig met pappa en mamma kijken naar het onthoofden van een gans, zal kinderen op eenzelfde wijze schaden.

Op de lokale site van Grevenbicht staat een oproep aan de bewoners: “De laatste dagen heeft de Partij voor de Dieren weer wild om zich heen geslagen ten aanzien van het Ganstrekken in ons dorp”. Woordvoerder Jo van der Sluijs vindt de kritiek op het evenement verschrikkelijk en spreekt van pure pesterij. 

De Partij voor de Dieren staat voor respect voor dieren, natuur en milieu. En daarom zijn er herhaald Kamervragen gesteld over dit lugubere evenement. 

“In de publieke opinie wordt meer irritatie opgewekt dan begrip” volgens van der Sluijs. In veel media hebben mensen echter met afgrijzen gesproken over het ganstrekken, inclusief voormalig landbouwminister Verburg. Helaas trekt de organisatie zich hier vooralsnog niets van aan.

Een bloederige smet op een vrolijk volksfeest in een prachtig maasdorp.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)