1.067
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zaadallergie

12 procent van de vrouwen is allergisch voor semen

Als een product dat toch – laten we het gemiddelde nemen van volwassen Nederlanders – twee maal per week gebruikt wordt, allergie veroorzaakt dan hebben we wel een probleem. Zou het in voeding zitten dan zou het product waarschijnlijk uit de schappen gaan. Ik herinner me tenminste uit mijn jeugd dat de plantenmargarine van het merk Planta bij sommige mensen bultjes veroorzaakte en het moest verdwijnen.

Zit het in kleding dan zal het minstens met duidelijke waarschuwing in de winkel liggen: dit product is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor wol. Wat echter, als je allergisch bent voor zaad? Geen zangzaad, maar mannelijk zaad, je weet wel; in doktersblablabla heet dat semen.

Uit een onderzoek dat nog niet gepubliceerd is, maar in het vakblad Human Fertility verschijnt, zou blijken dat maar liefst 12 procent van de vrouwen allergisch is voor semen. Het gaat niet om een allergie voor sperma, maar voor de vloeistof die gelijk daarmee wordt afgeleverd om de geslachtsdaad soepel te laten verlopen, en dan met name om een glycoproteïne dat door de prostaat gemaakt wordt. Dat betekent dus dat het geen zin heeft een andere partner te nemen, want dat gaat niet helpen. Alle mannen hebben dat spul. Jammer, had je een goede reden gehad.

De verschijnselen? Precies dat wat je bij andere allergieën ziet en door de plaats waar je het krijgt lijkt het dan sterk op een SOA: jeuk, irritatie, eczeem en jeuk bij het plassen. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot een allergische shock.

Als 12 van de 100 vrouwen dat hebben, dan neem ik aan dat het merendeel dat niet weet. Je kan je erop laten testen, net als op andere allergische stoffen. Als je dan verder geen last meer wilt hebben rest je geheelonthouding of condoomgebruik. Mocht je kinderen willen, dan zal je een tijdje jeuk moeten verdragen of het via kunstmatige inseminatie moeten doen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Handen wassen!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)