666
6

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Zegeningen

'Misschien zijn we juist daarom tevreden over onze eigen situatie: de zegeningen zijn telbaar'

O, o, o, wat kunnen de boefjes Sent af en toe mopperen. Hebben ze een space scooter gekregen, willen ze een brazuca. Zitten we gezellig te ontbijten, willen ze weten wat we de rest van de dag gaan doen. Hebben we de zomervakantie geboekt, willen ze weten waar we met kerst naartoe gaan.

‘Count your blessings’, zeggen mijn Amerikaanse vrienden dan. Maar daarin zijn wij Nederlanders niet zo goed. Onbehagen en onvrede overheersen. Dat wil zeggen, we zijn ontevreden over ons land als geheel, maar juist tevreden over onze eigen situatie; over het huis waarin we wonen, onze leefomgeving, het werk en de sociale contacten.

Maar moet je eigenlijk wel zo veel zegeningen tellen als je gelukkig wilt zijn? Uit onderzoek blijkt het tegendeel. Als je drie goede dingen over je leven moet opnoemen, blijkt dat vrij gemakkelijk. Je gebruikt het als aanwijzing dat je leven behoorlijk goed is. Maar als je twaalf goede dingen over je leven moet opnoemen, dan moet je harder nadenken, en zou je de conclusie kunnen trekken dat je leven toch niet zo geweldig is.

Misschien zijn we juist daarom tevreden over onze eigen situatie: de zegeningen zijn telbaar. En misschien zijn we juist daarom ontevreden over ons land: de zegeningen zijn ontelbaar.

Misschien zitten de boefjes Sent juist daarom zo te mopperen: wat kennen ze veel zegeningen. Hun moeder kent er twee: de boefjes. Dat maakt haar een gelukkig mens.
Kortom, tel je zegeningen en zorg dat het er niet te veel zijn.

Deze column verscheen eerder op Voxweb, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit Nijmegen

Deze column verscheen ook op Voxweb

Fit

Esther-Mirjam schreef onder meer: Fit, verbeter de conditie van uw organisatie


Volg Esther-Mirjam ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (6)