1.296
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zelfs apen vinden rode jurken geil

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de impact van de kleur rood

Er is veel onderzoek gedaan naar de rol die de kleur rood speelt bij de aantrekkingskracht van vrouwen op mannen. Dat onderzoek heeft al verrassende informatie opgeleverd. De vrouw in de rode jurk wordt altijd door mannen als eerste opgemerkt en roept meer verlangen bij een man op dan andere kleuren. Mannen denken ook dat de vrouwen in rode jurk meer in een avontuur met hen geïnteresseerd zijn dan die in een blauwe jurk gekleed zijn. Interessant genoeg houden vrouwen de dames in rode jurken ook scherp in de gaten, want het is een potentiele concurrent. Ze moeten hun eigen man uit de buurt van de vrouw in die rode jurk zien te houden. De vraag is of er in de cultuur een verband is ontstaan tussen rood en seksuele aantrekkingskracht, een Pavlov-reactie.

Nu is er al wel wat onderzoek gedaan in andere culturen en daar wordt hetzelfde gezien. Rood wordt gezien als de kleur van de liefde. Het onderzoek is nu nog een stap verder gegaan. Zou het kunnen zijn dat de kleur rood dat effect in de hele natuur heeft? Wat gebeurt er als je bij apen kijkt naar hun reacties op de kleur rood? Zulk onderzoek is onlangs gepubliceerd en lijkt te suggereren dat het inderdaad om een algemeen biologisch signaal gaat.

Rhesusaapjes
De onderzoekers gebruikten rhesusaapjes (macaca mulatta) van een in Costa Rica in het wild levende groep. Het ging om 1000 apen die gewend waren aan observatie door mensen. Er werden twee tests gedaan. In de eerste werd de tijd gemeten dat de apen naar een zwart-wit foto van de achterkant van een mannelijke aap keken, die of in een rood of in een blauw frame gevat was. Daartussen zaten ook zwart-wit foto’s van schelpen in een rood of een blauw frame. Uit allerlei onderzoek met dieren die je nu eenmaal niet kunt interviewen weet men dat hoe langer ze ergens naar kijken, des te groter hun belangstelling is.

Ja, de vrouwtjes waren meer geïnteresseerd in de achterkant van mannenapen in een rode lijst. Dat is interessant, want er is veel onderzoek gedaan naar hoe mensen op mannen in rode kleding of slechts op een foto met een rood lijstje reageren. Daaruit komt dat mensen de kleur rood met macht associëren en dat lijkt dus ook voor de rhesusaapjes op te gaan. Apenvrouwtjes willen wel een partner die ze beschermen kan en resten van dat soort mechanismen zullen ook wel in de mens zitten.

Vrouwtjesachterkant
Bij de tweede test keken de apen naar een foto van een vrouwtjesachterkant in een rood of in een blauw kader. Vrouwtjes waren niet geïnteresseerd in de achterkant van andere vrouwtjes, maar gek genoeg kon het mannenapen weer niets schelen of er een rode of een blauwe lijst om zit. Ze kijken even lang naar blauw als naar rood. Bevestigt dat wat sommige vrouwen over mannen zeggen: het geeft niet hoe het eruit ziet als hij maar zijn gang kan gaan? De onderzoekers denken dat ze het onderzoek moeten verbeteren om meer inzicht te krijgen in de rol die kleur speelt bij paargedrag. Dit wordt dus nog vervolgd.

Het is overigens wel interessant om nog te vermelden dat de apen helemaal niet geïnteresseerd waren in schelpen, zelfs mannenapen niet.


 

Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)