2.800
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zestig is het nieuwe veertig

Seks is op elke leeftijd belangrijk ... Maar over de rol van de farmaceutische industrie daarin moeten we in discussie

Er was een tijd dat we dachten dat onze ouders nadat ze ons hadden gemaakt nooit meer aan seks deden. Waar moesten ze anders voor leven? Voor ons toch? Naarmate je ouder wordt, ontdek je dat je ouders meestal gewoon doorgaan met neuken, ook al willen ze er geen kinderen meer bij.

Al opgroeiend stel je steeds de leeftijd bij waarvan je denkt dat je ouders het nog doen. Zo rond de overgang zal het dan wel voorbij zijn. Nee hoor. In een researchbrief in de JAMA leggen onderzoekers uit dat ook tussen het veertigste en zestigste levensjaar vrouwen seks nog erg belangrijk vinden.

Even dit terzijde. Een researchbrief betekent dat de redactie van de JAMA – een belangrijk Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift – het wel interessant vond, maar het niet als artikel wilde publiceren. Voor het onderzoek werden 354 vrouwen tussen de 40 en 60 jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek waren ze nog allemaal seksueel actief. Bij dat begin werden ze geïnterviewd en na vier jaar nog een keer. Hadden ze er nog steeds zin in? Kwamen ze gemakkelijk klaar? Hadden ze geen last van een droge vagina? Voelden ze geen pijn bij het vrijen? Allemaal verschijnselen die bij de overgang horen.

Na vier jaar vond 85 procent van de vrouwen seks nog steeds belangrijk. Vooral witte, rijke, slanke vrouwen vonden seks belangrijk. En – wonder boven wonder – vrouwen die seks belangrijk vonden waren na vier jaar drie keer zo vaak nog seksueel actief als vrouwen die het onbelangrijk vonden. Ze ondervonden overigens wel lichamelijke hinder door de droge vagina en hadden last van pijn bij het vrijen. In die tijd verschoof de seks van ‘erin en eruit’ meer naar elkaar met de hand bevredigen en seksspeeltjes.

Die brief komt in de zelfde week als de nieuwe richtlijnen voor artsen over de overgang. Daarbij was het slikken van oestrogeen jarenlang een taboe, nadat in 2002 ontdekt was dat oestrogeengebruik de kans op borstkanker en hartinfarcten vergrootte. Maar nu schijnt het van de gynaecologen weer te mogen. Jarenlang zijn ze bezig geweest met onderzoek dat de negatieve effecten van oestrogenen weer moest relativeren. Het waren toch vooral de oudere vrouwen geweest die zulke problemen hadden?
En wat zijn eigenlijk de klachten van de overgang? Opvliegers, nachtelijk zweten, minder zin in seks, een droge vagina, pijn bij het vrijen. En wat was de belangrijkste reden voor vrouwen die eenmaal oestrogenen gehad hadden ermee door te willen? Ze voelden zich er jonger door.

Zie je het plaatje? We worden al maar ouder. Zestig is het nieuwe veertig. Seksualiteit is op elke leeftijd belangrijk, hoewel de betekenis met die leeftijd verandert. Intimiteit is sterk gekoppeld aan seks en zonder intimiteit is het leven zwaar. Onze ‘echte leeftijd’ stellen we graag bij door ons ook lichamelijk jong te houden met behulp van hormonen. Dat daar een zeker risico aan verbonden is, heeft voor een vervelend dilemma gezorgd. Ineens verschijnen er nu ongeveer tegelijkertijd in verschillende tijdschriften artikelen die beschrijven hoe zwaar de opvliegers zijn en hoe lang die wel duren, hoe belangrijk een jeugdige seksuele identiteit is voor vrouwen en dat de risico’s die in 2002 en daarna genoemd werden nog overschat worden. Is dat georkestreerd? Zorgt door de farmaceutische industrie gesponsord onderzoek ervoor dat vraag en aanbod elkaar na een pauze van twaalf jaar weer vinden? Ik weet het niet, maar het lijkt me wel een belangrijk punt voor discussie in de zorg.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)