2.647
40

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

Zestig uur schoffelen voor de moordenaar van je huisdier

Door de wijze waarop ons rechtssysteem in elkaar zit blijft dit soort misdrijven op deze milde wijze bestraft en dat is natuurlijk een bizarre situatie

cc-foto: Judy van der Velden

Nederland was, geheel terecht, geschokt toen bekend werd wat er met de hond Batman is gebeurd. De eigenaren bonden het arme dier aan een boom in het Wilhelminapark in Rijswijk en daar stierf hij in alle eenzaamheid aan uitdrogingEen voorbijganger vond hem toevallig. Wat Batman doormaakte alvorens te sterven is met geen pen te beschrijven. Toch komen de daders er vanaf met schoffelen.

De woede van mensen onder andere online was groot toen de foto’s van de hond getoond werden. De eigenaren werden gevonden en er werd een Facebookpagina ‘Batman de hond uit Rijswijk‘ opgericht waar iedereen de ontwikkelingen kon volgen. Ook werd er een petitie opgezet waarin werd opgeroepen mensen die dieren mishandelen hoger te straffen.

80 en 100 uur taakstraf
En toen stonden dan deze week de eigenaren voor de rechter. De uitkomst: 80 uur werkstraf voor de vrouw en 100 uur werkstraf voor de man en ze mogen de komende 2 jaar geen dieren houden. Een kleine greep uit de woedende reacties die volgde op het nieuws van deze uitspraak:
“Ik ben ook woest! Gewoon walgelijk dit.”
“Dit kan inderdaad echt niet! Laten we met zijn allen blijven tekenen en opkomen voor Batman en alle andere dieren!”
“2 jaar geen dieren houden GVD, Er moet verandering komen in de wet”

Maar zijn die straffen nu echt zo laag?  Nee, het OM en de rechtbank hebben hun best gedaan om volgens de geldende afspraken recht te doen. Moet de wet aangepast worden om >hogere straffen mogelijk te maken? Nee eigenlijk niet. Deze mensen hadden voor dit misdrijf 3 jaar cel kunnen krijgen binnen de bestaande wetgeving.

‘Prijsafspraken’
Probleem is de zogenaamde strafvorderingsrichtlijn die is vastgesteld in 2015. Dat zijn eigenlijk een soort prijsafspraken van de procureurs-generaal hoe om te gaan met straffen. Eigenlijk moet je het zo zien: de politiek vraagt hogere straffen, de bevolking vraagt hogere straffen, maar de procureurs houden vast aan hun zogenaamde ‘prijsafspraken’. Zij vinden dit blijkbaar normaal en passend bij een ernstig delict als dit.

60 uur schoffelen
Een paar voorbeelden van die strafvorderingsrichtlijn. Als je voor de eerste keer een dier zwaar letsel toebrengt is de richtlijn 40 uur taakstraf. Doe je het daarna nog een keer dan mag je 20 uur extra schoffelen, namelijk 60 uur. Als iemand jouw dier doodt dan wacht hem of haar 60 uur taakstraf. Het OM past de strafeis hier op aan en de rechter de uitspraak.

En daar gaat het dus mis. Want er zijn echt veel hogere straffen mogelijk. Er staat, nogmaals, in Nederland maximaal 3 jaar gevangenisstraf op dierenmishandeling. Door de wijze waarop ons rechtssysteem in elkaar zit blijft dit soort misdrijven op deze milde wijze bestraft en dat is natuurlijk een bizarre situatie.

En is de zaak van hond Batman nu een uitzondering? Nee. 2 jaar geleden deden we een inventariserend onderzoek naar de straffen bij dierenmishandeling en de uitkomsten zijn ronduit schokkend.

Het is dus de hoogste tijd om in ieder geval deze richtlijn te herzien en dierenmishandelaars ook echt te gaan straffen. Daarbij er moet een zelfstandig houdverbod komen want dit soort mensen zouden nooit meer dieren moeten kunnen houden.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)