917
11

Journalist

Johannes Dolislager (1989, Groningen) heeft al zijn hele leven iets met de journalistiek. Via de radio en de krantenwereld kwam hij uiteindelijk bij de VARA terecht waar hij werkt als internetredacteur. Toch kruipt het krantenbloed waar het niet gaan kan en daarom werkt hij in de avonden, vrijdagen en weekenden nog voor diverse huis-aan-huisbladen in Noord-Nederland. Gedurende zijn 7-jarige carrière daar heeft hij een netwerk opgebouwd en kwam daardoor op plekken die voor anderen gesloten bleven. Wat hij overgenomen heeft van het gebied is de nuchtere kijk op de wereld. Een feestje is leuk, maar hoeft zeker niet met kaviaar.

Zet in elke meldkamer een journalist

Journalistiek verliest door Opstelten controlerende taak bij incidenten

Als het aan minister Ivo Opstelten (VVD) ligt gaat berichtensysteem P2000 verdwijnen. Aanleiding hiertoe zijn kritische vragen van de SP-Kamerleden Sharon Gersthuizen en Nine Kooiman over de privacy gevoeligheid van het systeem. De berichtenservice, waarmee een groot deel van de hulpdiensten in Nederland gealarmeerd wordt, wordt ook gebruikt door journalisten. Simpelweg om te controleren of hulpverleners wel doen wat zij zouden moeten doen.

P2000 is een systeem dat enkele jaren geleden zijn intrede deed als vervanging van de ‘brandweerpieper’. Niet langer werd een spraakbericht verstuurd naar hulpverleners, maar vanaf dat moment kon op een pager gelezen worden waar de brand was. Veel websitebouwers zagen brood in de dienst. Op een legale manier vingen zij de berichten op en plaatsten deze direct op internet. Zogenaamde ‘P2000-sites’ gaven het grote publiek de mogelijkheid om te kijken waar in hun regio branden en ongevallen waren.

Dat het geheel een keerzijde heeft, kan niet worden ontkend. Wie langs de verschillende websites gaat zal snel ontdekken dat instellingsnamen en vaak ook straten en huisnummers vermeld worden. Soms wordt dit gecensureerd, maar meestal niet. Wanneer er een rookmelder afgaat in een gezinsvervangend tehuis of een noodopvang, staat dit met naam en adres voor eeuwig op het internet.

Terecht dus dat Kamerleden hierover aan de bel trekken. Echter is de opstelling van minister Opstelten in deze discussie matig. Want als het berichtenverkeer straks gecodeerd gaat worden, hoe weten journalisten dan waar een incident is? Om het antwoord maar voor te zijn: daar zal waarschijnlijk de ‘Noordelijke methode’ op worden losgelaten. Sinds enige tijd experimenteert de politie in Noord-Nederland met een zogenaamd OVV-systeem, waarbij aangesloten journalisten een smsje of belletje krijgen bij een incident. Een soort ‘persalarm’.

En hier gaat het mis: voor bijna alle kleine aanrijdingen wordt een smsje verstuurd. Zo stond ik ooit eens bij een melding van een ongeval bij Lauwersoog. Met spoed gingen hulpverleners ter plaatse en dus ook diverse fotografen. Wat bleek? Een trike (een motor op drie wielen) had tegen een auto aangezeten. Schade: drie krassen én dat is geen nieuws voor de krant. Waar het ook misgaat is bij grote incidenten. Bij een moordzaak wordt vaak pas een persalarm gegeven als het onderzoek al afgerond is. De politie staat dan net in te pakken als journalisten de straat inrijden.

Het zorgt er niet alleen voor dat journalisten geen verslag meer kunnen doen van incidenten, maar ook dat zij hun controlerende taak niet meer kunnen uitvoeren. Dit is essentieel omdat de communicatiemaffia van de politie nu al het monopolie heeft op het naar buiten brengen van informatie. Deze positie moet terug naar de journalistiek. Openheid is essentieel en kan in vertrouwen gegeven worden. Als mevrouw De Vries wonend aan de Mauritskade een hartaanval krijgt, staat dat morgen echt niet in de krant. Geen enkel privacy probleem dus.

Het zou van moed getuigen als minister Opstelten journalisten weer toelaat tot deze informatie. Een goed idee zou zijn om journalisten bij toerbeurt mee te laten draaien op een meldkamer. Nieuwswaardige incidenten kunnen zij dan direct doorspelen naar hun aangesloten collega’s. Het zorgt ervoor dat iedereen zijn werk weer kan doen, omdat een voorlichter dan niet langer bepaald welke informatie wél en welke níet naar buiten komt.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)