305
21

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zijlstra, blijf van de deelstijdstudies af

Vernieuwingskracht op alle gebieden is de belangrijkste factor voor economische overleving op de lange termijn

Volgens een aantal kranten overweegt staatssecretaris Halbe Zijlstra de overheids subsidiëring van deeltijdstudies te staken. Wie dan naast zijn werk in de avonduren een universitaire of een HBO-opleiding wil volgen, moet het volle pond betalen. Je staat dan al gauw voor een investering van tienduizenden euro’s.

Deeltijdstudenten hebben al veel last van de langstudeerdersboete omdat zij nu eenmaal niet zo snel door kunnen stromen als full timers. Instellingen voor hoger onderwijs noteren dan ook een stevige daling van het aantal inschrijvingen. Als de overheidsbekostiging wegvalt, kunnen zij de tent helemaal sluiten.

Als Zijlstra zijn plan doorzet, zal dat de economie enorm schaden. De vijftigers en zestigers in dit land zijn waarschijnlijk de laatste generatie die nog op basis van een enkele opleiding aan het werk konden blijven. De wetenschappelijke, technische en sociaal-economische ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat jongeren het waarschijnlijk niet zonder één of meer drastische herscholingen redden. En dan vaak genoeg op een heel ander vakgebied dan toen ze voor het éérst konden studeren. Een samenleving die zulke herscholing niet bevordert maar voorziet van een akelig hoog prijskaartje verliest het contact met de tijd en met de ontwikkelingen wb raakt hopeloos ten achter. Vernieuwingskracht op alle gebieden is de belangrijkste factor voor economische overleving op de lange termijn. Dat mag een overheid niet frustreren.

Nu kun je natuurlijk zeggen: als bedrijven hun personeel willen her- en bijscholen, dan betalen ze daar zelf maar voor. En – in navolging van de staatssecretaris – “studeren is investeren”- het is als het kopen van een huis, als je geen liggende gelden hebt, dan moet je maar een lening afsluiten. Dat kun je allemaal zeggen maar dan ben je een ideologische doordrijver die niet geïnteresseerd is in de praktische gevolgen van zijn axioma’s en onwrikbare wetten: dat een hele samenleving achterop raakt. Dat Nederland een ouderwets, misschien wel een nog ouderwetser land wordt.

Het is ook allemaal zo in strijd met de door de gedoogcoalitie zo gewenste hervormingen: flexibele werknemers, die makkelijk te ontslaan zijn en dan van de ene naar de andere baan hoppen. Dat blijft een praatje voor de vaak als er dan geen betaalbaar deeltijdonderwijs beschikbaar is.

Gelukkig is het nog niet te laat. Halbe Zijlstra kan nog bij zinnen komen en kiezen voor de toekomst in plaats van voor het verleden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (21)