Laatste update 14:19
4.321
53

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Is minister Zijlstra straks een nuttige idioot voor dictatoren?

Het zou goed zijn als hij afstand nam van een weer opgedoken interview uit de Volkskrant

Nog voor hij het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft betreden, doet Halbe Zijlstra de internationale onderhandelingspositie van Nederland al schade. In een interview met de Volkskrant van twee jaar terug, dat nu ineens op de sociale media weer opduikt, maakt hij de indruk dat Nederland met hem als bewindsman niet zo gauw de mensenrechtenkaart meer zal trekken. Wij moeten het dictatoren met een stabiele positie niet zo moeilijk maken. Orde is beter dan chaos en wie weet komen er dankzij de rust die zo’n tiran schept, toch voor de bevolking kleine verbeteringen tot stand.

Halbe Zijlstra
cc-foto: Roel Wijnants

Dit alles zal als muziek in de oren klinken van staatslieden als Assad, Sisi en Erdogan. Het zou consequent zijn als Zijlstra nu ook zijn glimlach zou tonen aan Poetin. Je kunt zeggen wat je wilt maar voor orde en rust zorgt hij. De dictator is je beste kameraad. Mensenrechten zijn misschien wel aardig voor hierzo maar ergens anders zijn ze daar maar al te vaak nog niet aan toe, vooral in landen waar het hele jaar de zon schijnt en het ‘s morgensvroeg al vijfentwintig graden is.

De achtergrond van dit alles is zonneklaar. De VVD heeft een obsessie met betrekking tot vluchtelingen. Die moeten zover mogelijk van de Nederlandse grenzen weg worden gehouden. En dan kunnen die dictatoren aan de rand van de Europese Unie goede diensten bewijzen. Zij weten immers hoe je mensen tijdig in hun nekvel kunt grijpen. Zij worden niet gehinderd door lastige fenomenen zoals een rechtsstaat of normen waaraan zij door internationale verdragen gebonden zijn. Met die lui kun je zaken doen, dat is met Erdogan al gebleken. Stuur ze een zak geld en ze draaien de kraan dicht.

Halbe Zijlstra is niet de enige die zo denkt. Thierry Baudet heeft al eens een lans gebroken voor de Syrische president Assad, die hoe dan ook een geweldig bastion is tegen de fundamentalisten. Dat er in de Saydnaya gevangenis alleen al sinds 2011 13000 mensen zijn vermoord ach, wie maakt zich daar druk over. Mensen kijken daar nu eenmaal anders naar leven en dood. Bovendien: wat niet weet, dat niet deert en voor rapporten van Amnesty International is er het ronde archief.

De heren Assad, Sisi, Erdogan en consorten weten nu dat zij een  nieuwe vriend binnen de Europese Unie hebben zodra Halbe Zijlstra op het bordes naast de koning heeft staan grijnzen. Uit Den Haag zijn geen problemen meer te verwachten. Daar zit nu een nuttige idioot die bijdraait zodra zij hun kaart trekken: ze zorgen toch maar mooi voor rust en orde.

Alleen: dictatoren zorgen niet voor rust en orde. Natuurlijk: overal zie je van die gasten staan met stevige bewapening. Je weet dat er luistervinken kunnen zijn in elk koffiehuis. Dit alles leidt slechts tot onveiligheid. De wet beschermt niemand. Iedereen is onderworpen aan de willekeur van de overheidsknechten die straffeloos kunnen doen wat ze willen. Onder alle schone schijn schuilt de chaos. Daarom zal Halbe Zijlstra zich met deze nieuwe vrienden weldra in de vingers snijden. Hij denkt dat hij ze kan gebruiken, maar ze zullen hem gebruiken. Wie ooit vriendjes is geworden met Willem Holleeder, weet hoe dat werkt.

Ook hebben mensen nogal de neiging om weg te vluchten uit landen waar dictatoren aan de macht zijn.

Zal Halbe Zijlstra inderdaad zo’n nuttige idioot blijken? Hij staat bekend om de consistentie van zijn denkbeelden. Aan de andere kant bestaat e rook nog zo iets als voortschrijdend inzicht. Wie weet is hij in zijn denken een andere kant op gegaan. In dat geval zou het goed zijn als Zijlstra afstand nam van dat oude Volkskrant interview. Het is geen schande als je tot andere gedachten bent gekomen en daar ook rond voor uit komt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (53)