71.161
110

R&D manager

Sharah Mak is geboren in Australië en groeide op in Nederland in de hippe kunstscene van de jaren zeventig en tachtig. Daarna werd ze met open armen ontvangen in het clubleven van de jaren negentig. Ze werkte in de media, muziek en sport. Nu schrijft ze aan een boek over haar ervaringen.

Zijn besneden mannen slechtere minnaars?

De gevolgen van de zogenaamd 'kleine ingreep' reiken verder dan gedacht

Er is – terecht – veel aandacht voor de afschuwelijke praktijk van vrouwenbesnijdenis en er wordt veel aangedaan dat ritueel uit te bannen. Daar tegenover staat dat er maar weinig discussie is over de mannelijke variant van deze verminking. Dat wordt geaccepteerd en zelfs bevorderd. Onterecht, meent Sharah Mak en zet een aantal bezwaren op rij.

Natuurlijk is het verminken van het vrouwenlichaam en het ontnemen van seksueel genot iets vreselijks en zeker niet meer van deze tijd. Maar opvallend genoeg wordt er nauwelijks gedebatteerd over besnijdenis bij mannen. Terwijl dit even zo goed mishandeling is. Zeker wanneer de ingreep onverdoofd wordt uitgevoerd. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 70 procent van de jongensbaby’s onverdoofd besneden omdat het ‘maar binnen een paar minuten’ gebeurt. Het komt er op neer dat er in de VS dagelijks ongeveer 3000 jongetjes besneden worden. De losgesneden huid wordt verkocht aan de cosmetische en medische industrie. Besnijden is in de VS big business.

Ik herinner me een gesprek onder vrouwen waar, zoals wel vaker, expliciete details over ons seksleven gedeeld werden. Een vriend wilde zich laten besnijden omdat hij dacht dat het ‘beter’ was. De vrouwen vroegen zich verontwaardigd af waarom hij dat nou ging doen. Hij was al zo groot geschapen. Waarom er dan aan gaan lopen sleutelen? Een vrouw vertelde dat ze droog werd tijdens het seksen met besneden mannen. Een ander klaagde dat besneden mannen vaak eindeloos liggen te pompen. ‘Het is fijner pijpen maar onmogelijk om af te trekken zonder spuug of glijmiddel’. Er klonk instemming.

In Nederland zijn we natuurlijk niet echt gewend aan besneden mannen. Maar nu we steeds meer een multiculti-samenleving hebben is het toch handig om het een en ander te weten over de gevolgen van deze rituele ingreep.

Trauma
Jongetjes worden vaak vrij kort na de geboorte besneden. Dat ging vroeger altijd zonder verdoving omdat men dacht dat baby’s geen pijn konden voelen. De beentjes en armen van de baby worden vastgebonden. De arts klampt een instrument om het piemeltje, trekt de voorhuid los en knip! Klaar is kees. Maar zo simpel als de ingreep is, zo ingewikkeld zijn de gevolgen.

Inmiddels is steeds duidelijker aan het worden dat besnijden een groot effect kan hebben op de man en eventueel zelfs op de latere partner. We weten nu dat baby’s wel degelijk pijn voelen. Een onverdoofde besnijdenis in de prille ontwikkeling van de baby kan volgens Elena Tonetti-Vladimirova, voorvechtster van natuurlijke geboortes en maker van de documentaire Birth As We Know It, een zogeheten imprint veroorzaken in het limbisch systeem van het kind en voor een levenslang trauma zorgen.

Als vervanging voor verdoving krijgen jongetjes ook wel eens een suikerspeentje in de mond. Dit kan ook een nadelig effect hebben omdat er bijzonder veel pijn wordt toegebracht terwijl het kind meent dat het aan de borst gelegd wordt. De hechting met de moeder wordt zo verstoord en dat kan in het volwassen leven tot problemen in relaties leiden.

De jongetjes die besneden worden krijsen de longen uit hun lijf en raken vaak in shock. Die shockreactie wordt door volwassenen verward met het idee dat het kind ‘lekker rustig’ is en dat besnijden ‘dus geen pijn doet’. In werkelijkheid zet het kind zet zijn hele lichaam op de allerzuinigste spaarvlam om te kunnen overleven.

Moeders van jongensbaby’s die om de een of andere reden een paar dagen of weken wachtten met besnijden zijn achteraf van mening dat het kind veranderd is. Er zijn nogal wat ouders die naderhand spijt hebben.

Er zijn onderzoeken die een link leggen tussen besnijdenis en posttraumatische stressstoornis. Mannen zouden er agressiever van kunnen worden. Gevallen van besneden mannen die schreeuwend middenin de nacht wakker worden, worden wel aan de ingreep toegeschreven.

Vietnam
Vietnam hillTot aan de Vietnam-oorlog werden veel onbesneden mannen die zich voor het Amerikaanse leger meldden alsnog gelijk besneden. Wie weigerde werd onder enorme druk gezet er toch mee in te stemmen, beschrijft Rosemary Romberg in Circumcision, the painful dilemma. Het zou volgens de militaire artsen hygiënischer zijn en de soldaat harden voor de oorlog. Er zijn tragische verhalen over soldaten die niet besneden wilden worden. Zoals een militair die duidelijk had gesteld zijn huid te willen behouden, een bezoek aan de tandarts bracht, verdoofd werd en ontwaakte met een pijnlijke kaak en penis. De arts voerde zijn piranha’s met de stukjes huid.

Los van het financiële gewin voor artsen die besnijden is er ook de vraag waarom artsen bijna dwangmatig willen besnijden. Een soort variant op penisnijd zou je het kunnen noemen. ‘Jij moet hetzelfde meemaken wat ik heb doorgemaakt en iedereen moet er hetzelfde uitzien’. Voor veel vaders is dit overigens ook een argument, hun zoon moet op hen lijken. Dat klinkt misschien logisch maar ik vermoed dat een dergelijk argument bij bijvoorbeeld flaporen weer niet op gaat.

In de joodse en islamitische tradities worden jongetjes doorgaans op de achtste dag besneden. De joodse traditie is daar wat strikter in. Alleen wanneer er medische indicaties zijn word het besnijden uitgesteld. Volgens een strenge Talmoed-leer moet de rabbijn of degene die besnijdt het bloed uit het piemeltje zuigen. Dit zou een convenant creëren met God. In Amerika hebben langs deze weg een aantal baby’s syfilis en herpes opgelopen omdat de mond van de rabbijn niet schoon was.

Nu we het toch over spirituele leer hebben, even een weetje voor de yogamatjes onder ons: een trauma toebrengen op de achtste dag zou de ontwikkeling van de achtste chakra verstoren. Dit zou de connectie met je eigen ziel verstoren, en wie geen connectie met het zelf kan maken kan dat ook niet met een ander.

You don’t remember it, but you will never forget it.

Je hoort vaak drie argumenten die voor besnijdenis pleiten: Het is schoner waardoor je minder kans op infecties hebt, je komt minder snel klaar en het staat mooier.

Maar is dit niet gewoon een beetje achterhaald en lui? We leven al heel lang niet meer in woestijnen of moerassen en er beschikken volop over stromend water. Hoezo zou je je niet gewoon wassen? Snij je daarom maar een ultragevoelig stukje huid weg? Vrouwen kunnen ook infecties krijgen en als ze zichzelf een week niet wassen is dat ook weinig fris. Dan krijg je al snel de associatie met het einde van de middag op de vismarkt. Heel veel vrouwen krijgen direct na een antibioticakuur een schimmelinfectie. Toch zou het gek zijn om om daarom de vulva maar te halveren. En langer door kunnen gaan zonder vroegtijdig klaar te komen, kun je gewoon trainen. Wat creatiever zijn in het voorspel kan trouwens ook helpen.

Een besneden man komt minder gauw klaar omdat de klieren onder de eikel en de eikel zelf hun hele leven al onbeschermd in hun ondergoed bungelen. Daardoor is de huid harder geworden en dus ongevoeliger. Rond zijn dertigste levensjaar heeft een besneden man twintig procent aan gevoel verloren (er zijn zelfs claims dat het verlies tot zeventig procent bedraagt).

Slap
De verharding zorgt er ook voor dat de weg van opwinding meer een kwestie van ‘aan of uit’ wordt in plaats van al dan niet langzaam opgebouwde lustgevoelens. Bij penetratie kan de verharding trouwens pijnlijk zijn voor de vrouw.

De voorhuid heeft daarnaast nog een andere bijzondere functie, het is een soort receptor voor de vrouwelijke stofjes in het uitgewisselde vocht. Die geven de hersenen een signaal om te ‘verbinden’. Dus de voorhuid zorgt ervoor dat je emotioneel dieper in elkaar op kan gaan tijdens seks. Dit verklaart wellicht waarom sommige vrouwen menen dat incomplete mannen ‘er niet helemaal bij’ zijn tijdens seks.

Ook zorgt de voorhuid voor lubricatie doordat de huid het vocht in de vagina houdt. Een besneden penis daarentegen sluist iedere keer met de uitgaande beweging een beetje vocht uit de vagina. Vandaar die klachten over ‘droog’ worden.

Of het mooier is is natuurlijk een kwestie van smaak. Tijdens de erectie word de voorhuid vanzelf naar achter getrokken en ziet de penis er min of meer hetzelfde uit als een incomplete penis (uitzonderingen daargelaten ).

Mother Nature's SonHet verschil zit hem in de slappe stand. Een besneden penis heeft geen frummeltje hangen over de eikel. Nu blijkt uit onderzoek naar lust en lubricatie dat vrouwen van bijna alles opgewonden kunnen raken, behalve van een slappe penis. Dat is achterhaald met een zogeheten plethysmograaf, een meetapparaat dat ingebracht wordt en de toestroom van vocht meet. Over die lichamelijke reactie hebben vrouwen weinig tot geen controle. Vrouwen die bijvoorbeeld overtuigd hetero of stellig tegen seks met vreemde mannen waren, reageerden nogal gretig op bijpassende beelden. De fysieke reactie stond totaal haaks op de overtuiging van de vrouwen. Er werd in dergelijk onderzoek ook een foto getoond van een knappe man met een nog knapper lijf. Hij liep lekker langs het strand met een slappe penis. Dat maakte geen fysieke reactie los bij de onderzochte vrouwen.

Er zijn nu ook manieren om de voorhuid te repareren en het stukje huid weer terug te krijgen. Mannen die daartoe overgaan blijken veel betere seks te ervaren. Die ontboezeming roept nogal wat woede op. Boze besneden mannen doen veel moeite om dergelijke onderzoeken onderuit te halen.

De Deense arts Morton Frisch heeft onderzoek gedaan naar het effect van besnijdenis op seks. Zowel voor de man als voor de partners. En hieruit blijkt dat besnijdenis een negatiever effect heeft op het seksleven. De partners van besneden mannen klagen meer pijn bij penetratie te ervaren, door de verharde eikel, en hadden meer moeite een orgasme te bereiken. Maar het onderzoek gaf ook dat aan dat besneden mannen en hun partners best gewoon plezier ervaren tijdens het vrijen. Opvallend is dat er flinke moeite is gedaan om publicatie van dit onderzoek tegen te houden. De reviews op het onderzoek waren langer dan het onderzoek zelf!

Het is ook niet niks om te horen dat een groot deel van de mannen op aarde onrecht is aangedaan en dat ze ook nog eens kans lopen er minder goede minnaars door te zijn. Ik vrees dat ik nogal tegen het verkeerde – derde – been schop als ik stel dat er echt heel veel research te vinden is waaruit blijkt dat een complete man een betere minnaar is. Maar dat wil niet zeggen dat de besneden seks per definitie slechter is.

Dat het traditie is wil nog niet zeggen dat het ook ethisch is. En dat het legaal is, wil evenmin zeggen dat het goed is.

“Door te lezen, te googelen en op YouTube te kijken, kan ik bijna alle argumenten voor besnijdenis weerleggen. (En ik ben niet meer gelovig, dus fuck traditie.) Ik weet nu dat een onbesneden piemel net zo schoon is en dat mannen met een voorhuid waarschijnlijk betere seks hebben dan ik. Met al die kennis kijk ik ineens anders – verdrietiger – naar beneden.” Haroon Ali, Volkskrant.

Zou zo’n trauma van onverdoofd besnijden, het verlies van een zeer gevoelig stukje huid met als gevolg nooit echt te kunnen verbinden, effect hebben op hoe de mannen zijn? Worden ze er echt agressiever van? Wanneer je kijkt naar de grootste groepen besneden mannen zijn dat Amerikanen en in de rest van de wereld joden en moslims. Het zal wel toeval zijn dat die drie groepen nu juist het vaakst oorlog voeren, maar laten we het ter bevrediging van gezonde nieuwsgierigheid eens goed onderzoeken. Misschien dat ‘make love not war’ met behoud van het stukje huid wat makkelijker realiseerbaar wordt.

cc-foto’s: The U.S. Army / John Goodridge

Geef een reactie

Laatste reacties (110)