1.503
43

Journalist

Ewoud Kieviet is freelance journalist die werkt voor verschillende landelijke en regionale omroepen als verslaggever en redacteur

Zijn de Godwins van Stephen Fry te rechtvaardigen?

Half bekend Nederland retweet zijn open brief aan David Cameron en het IOC

De Britse schrijver en acteur Stephen Fry heeft van zich laten horen. In een open brief op zijn website roept hij de Britse premier David Cameron en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om de Olympische Winterspelen van 2014 in Rusland te boycotten. Hij vergelijkt in zijn brief de behandeling van homo’s en lesbiennes in het Rusland van Vladimir Poetin op niet mis te verstane wijze met de behandeling van Joden tijdens het Naziregime van Adolf Hitler.

Vergelijkingen met de grootste tragedie van de 20e eeuw zijn altijd gevaarlijk. Elke twee jaar komt dit voorval wel een keer terug. Een opiniemaker vergelijkt een politicus met Hitler of een voorval met de Jodenvernietiging en er ontstaat weer een discussie van zo’n twee weken waarna de mediastorm weer gaat liggen.

De uitspraken en ideeën van PVV-leider Geert Wilders werden verscheidene keren vergeleken met de uitspraken van Adolf Hitler. Zo zei Herman van Veen in 2009 doelend op de ondemocratische partijstructuur van de PVV dat dit wel erg leek op de NSB van Anton Mussert. De PVV-leider zelf weet de Koran regelmatig te vergelijken met het ideologische werk van Adolf Hitler, Mein Kampf. Beide groepen krijgen hier terecht veel kritiek op.

Vergelijkingen met de Jodenvervolging en de daaraan gerelateerde politiek zijn zoals gezegd altijd gevaarlijk, omdat je de gevolgen van het Nazisme vrijwel nooit kan vergelijken met een huidige politieke omstandigheid en het lastig is in het geval van de Holocaust zaken los van elkaar te zien. Het is bijna onmogelijk om zoals Herman van Veen probeerde, één facet van de NSB van Mussert te vergelijken met de PVV van Wilders. Altijd wordt de associatie met de tragedie van de Holocaust erbij gedacht.

De vraag is daarom of een dergelijke vergelijking, in de volksmond een ‘Godwin’ genoemd, toch nuttig kan zijn. Een Godwin kan de zaken op scherp zetten en de gebruiker ervan wil dan ook altijd waarschuwen voor een gevaar, met als uiteindelijke uitsmijter “en we weten waartoe dat geleid heeft…” Maar is het ook geen zwaktebod om altijd weer te vergelijken met het grootste kwaad dat we uit de recente geschiedenis kennen? Is een bewust voorval in zichzelf niet ernstig genoeg en heeft het daarom deze vergelijking nodig?

Mede daarom verbaas ik me over de enorme bijval die Stephen Fry krijgt met zijn vergelijking tussen Hitler en Poetin. Hij schrijft kortweg ‘Poetin herhaalt de krankzinnige misdaad van Hitler op griezelige wijze, dit keer tegen Russen die lesbisch, homo- of biseksueel of transgender zijn.’ 

Half bekend Nederland retweet zijn open brief aan David Cameron en het IOC en ook op andere sociale media regent het lof voor de vergelijking van de Britse acteur en schrijver. Kan in tegenstelling tot andere Godwins deze vergelijking wel? Kunnen we de enorme inperking van vrijheid van homo’s en lesbiennes één op één stellen met de Jodenvervolging? Is de situatie in Rusland op zichzelf niet ernstig genoeg en heeft het Hitler en de Nazi’s nodig om opgemerkt te worden? Fry doet daarom in mijn ogen de zaak hiermee geen goed, hij zwakt het vooral af. 

Volg Ewoud ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (43)