1.249
88

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zijn Eurobonds ook voor Nederland de goedkoopste oplossing?

Bezuinigingen zijn een middel en geen doel. Geld verdienen is de beste manier om uit de schulden te komen

Jacob Schoenmakers van RTL-Z berekent dat invoering van Eurobonds Nederland zeven miljard euro per jaar extra kost. Om tot dat bedrag te komen heeft hij het gemiddelde genomen van de rentes die de Europese landen nu voor staatsleningen betalen. Het bedrag kan ook lager uitvallen.

Bedenk dat de Verenigde Staten ondanks hun gigantische staatsschuld nog steeds voor een habbekrats kunnen lenen.  Toch: beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Wij kunnen er dus beter van uitgaan dat ons land bij de invoering van Eurobonds voor zeven miljard het schip ingaan. Landen met problemen zoals Ierland, Portugal of Italië zien hun armslag daarentegen enorm vergroot.

In de verte zwelt het geloei al aan. Van onze spaarcenten? Die lui in het zuiden belonen voor hun geldsmijterij en al dat zitten op terrasjes van februari tot november? Schoenmakers waarschuwde al: dan valt de noodzaak tot bezuinigen weg.

Dit is een kostbare manier van denken. Nederland verkeert in een recessie. Daardoor dalen de staatsinkomsten, wat tot een vergroting van het tekort lijkt. Ondanks onze kosmopolitische verhalen zijn onze meeste klanten Europees. Wij mogen van geluk spreken dat Duitsland onze belangrijkste handelspartner is, maar veel, heel veel klanten zitten in Zuid-Europa. Die schrappen momenteel orders. Dat schaadt de Nederlandse economie. Dat scheelt inkomsten. Dat jaagt het tekort omhoog.

Griekenland staat ondanks al die miljarden stortingen van de laatste twee jaar toch op omvallen. Daarna is Spanje aan de beurt. Premier Rajoy heeft die dinerende staatshoofden van de EU-landen woensdagavond een bittere smaak in de mond bezorgd door uit te leggen dat het zeer snel mis gaat als de Europese Centrale Bank niet op grote schaal Spaanse obligaties koopt. Zo langzamerhand zit die helemaal tot de nok volgeladen met zulke obligaties en, lieve belastingbetaler, uiteindelijk bent u aandeelhouder van de Europese Centrale Bank.

We weten inmiddels ook dat het grootschalig opkopen van zulke obligaties maar een paar maanden helpt. Als Griekenland en Spanje toch voor de bijl gaan dan zullen de kosten voor Nederland en de Nederlandse economie gigantisch zijn. Dan kan kunnen het Kunduz-akkoord en alle linkse en rechtse alternatieven voor dat gedrocht allemaal de prullenbak in.

Je kunt je dan ook afvragen of de Eurobonds niet de goedkoopste oplossing is. Houdt iedereen dan op met bezuinigen? Die Olli Rehm was toch aangesteld om met boetes alle Eurolanden tot begrotingsdiscipline te dwingen? Is die man ineens vergeten? Bovendien: bezuinigingen zijn een middel en geen doel. Geld verdienen is de beste manier om uit de schulden te komen. Daarvoor moet de recessie in groei verkeren.  Wat nu gebeurt maakt de teruggang alleen maar erger.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (88)