317
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn mannen beter in het herkennen van dingen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De registratie door hersenen van levende dingen, auto's en gezichten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Weer zo’n wereldschokkend onderzoek dat eigenlijk weinig verrassends lijkt op te leveren maar dat onweerstaanbaar is. Vrouwen herkennen levende dingen sneller dan mannen, terwijl mannen daarentegen sneller auto´s zien. Si non es vero es bene trovato, zegt men in Italië: als het niet waar is dan is het toch goed gevonden.

De onderzoekers waren hier echter helemaal niet naar op zoek. Ze hadden een test ontwikkeld om vaardigheden in het herkennen van gezichten te onderzoeken en vervolgens wilden ze dan weten of vaardigheden op een specifiek gebied dan weer samenhangt met andere eigenschappen. Is iemand die vogels herkend ook beter in het herkennen van andere dingen die daarop lijken (blaadjes, vlinders) en hangt dat misschien samen met een grotere vaardigheid in het herkennen van gezichten? En daartussen zaten dan wat voorwerpen die heel anders waren zoals auto’s en vliegtuigen.

Toen ze de test in elkaar gezet hadden probeerden ze hem uit bij 75 mannen en 82 vrouwen van gemiddeld 23 jaar. En checkten vervolgens dat als je drie beelden tegelijkertijd te zien krijgt wat de hersenen dan werkelijk registreren. Toen pas bleek dat mannen auto’s sneller herkennen dan vrouwen, en dat vrouwen levende wezens beter herkenden. Mannen hoeven zich na het lezen van dit onderzoek niet helemaal te schamen.

Want het blijkt dat mannen niet alleen auto’s beter herkennen, maar ook
gezichten.

Het weetje van woensdag nalezen: Is TV kijken slecht voor je relatie?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie