1.980
22

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn mannen het sterke geslacht?

Alles wijst erop dat het erg tegenvalt

Mannen het sterke geslacht? Kom nou! Alles wijst erop dat het erg tegenvalt. Ze gaan eerder dood dan vrouwen en nu blijkt uit onderzoek ook nog dat hun gevoel voor eigenwaarde aan een zijden draadje hangt. Hun vrouwelijke partners hoeven ze maar maatschappelijk voorbij te streven en ze voelen zich down en waardeloos.

In een reeks van vijf experimenten werd gekeken naar hoe het gaat met het gevoel voor eigenwaarde van de man als z’n vrouw of vriendin maatschappelijk succes heeft. Zelfs als ze helemaal niet met elkaar wedijveren. Aan dit onderzoek dat zowel in de Verenigde Staten als in Nederland werd gedaan deden 896 mensen mee. In een van die tests kregen 32 koppels een opdracht uit te voeren. Na afloop werd de mannen verteld dat hun partner of bij de 12 procent vrouwen met de beste uitslag behoorde of bij de 12 procent met de slechtste prestatie. De mannen werd niet verteld hoe ze zelf hadden gescoord. De mannen met een partner die bij de 12 procent besten hoorden bleken significant minder gevoel voor eigenwaarde te hebben dan de mannen die hoorden dat hun partner bij de 12 procent slechtsten zat. Daarover praten ze niet – mannen zijn ‘cool’ – maar ze zijn gekwetst. Ze voelen het als falen.

In enkele van de andere experimenten gebeurde ongeveer het zelfde. Er werd bijvoorbeeld naar verschillende vormen van succes gekeken en ook al gaat het om succes als gastvrije gastvrouw, dan nog heeft succes van hun partner effect op het gevoel voor zelfwaarde. Mocht het om iets gaan waarin ze zelf minder scoren dan hun partner dan is het helemaal raak.

Het kan komen door hun hormonen, maar ook door de voortdurende versterking van de rol die ze in de samenleving moeten spelen. De ‘ach liefje, ik los dat wel even voor je op’ rol. Nu steeds meer vrouwen een goede opleiding volgen en in toenemende mate succes hebben in de wereld buiten het huis, zullen ook steeds meer mannen last hebben van een gering gevoel voor eigenwaarde. De vraag is ‘wat gaan ze dan doen om dat te herstellen’, daarbij kan ik me heel wat enge scenario’s voorstellen. Scheiden en een andere jonge vrouw nemen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Te dichtbij voelt gevaarlijk

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (22)