2.693
26

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn mooie vrouwen luier in relaties dan ‘lelijke’?

Het bevestigt wat velen van ons al dachten, maar roept dit onderzoek niet meer vragen op dan het antwoorden geeft?

Moet je als je denkt dat je er niet zo leuk uitziet meer je best doen in je huwelijk? Dat was afgelopen week te lezen in de Engelstalige media. Het was onderzocht en nu wisten we het precies. In de wetenschap geldt echter de gouden regel: als iets niet gepubliceerd is in een peer-reviewed tijdschrift telt het niet mee.

Je mag op je zolderkamertje het wiel uitgevonden hebben, maar zo lang je het verslag van je ontdekking niet gestuurd hebt naar de redactie van een wetenschappelijk tijdschrift, waar het door deskundigen beoordeeld wordt,  bestaat jouw wiel niet. Die deskundigen beoordelen dan of je bij het toetsen van het mogelijke gebruik van het wiel je je wel aan de wetenschappelijke regels hebt gehouden. Presentaties op wetenschappelijke congressen zijn niet gepubliceerd en tellen dus niet mee. Toch zijn ze soms zo leuk dat ik er graag iets over wil schrijven. Bijvoorbeeld dit onderzoek naar hoe het gevoel voor eigenwaarde bij vrouwen hun gedrag in de relatie beïnvloedt.
Voor dit onderzoek vulden 192 vrouwen tussen 18 en 60 een online vragenlijst in over eigenwaarde en gedrag binnen de relatie. Oh jee, een online vragenlijst! Zou ik het artikel moeten beoordelen voor zo´n tijdschrift dan zou ik daar wel een hoop vragen bij hebben. Maar de uitkomsten van het onderzoek zijn dan weer zo grappig dat ik de resultaten toch graag met jullie deel. Hoe aantrekkelijker de vrouwen zich voelden, des te meer zelfvertrouwen ze hadden en des te minder tijd, energie en financiële bijdrage ze leverden aan hun relatie. De onderzoekers concluderen dat vrouwen die denken dat ze niet helemaal voldoen, harder werken aan het goed houden van hun relatie en het behouden van hun partner.
Zo´n uitkomst past ook nog eens in wat heel veel mensen denken en zal een behoorlijk zie-je-wel effect oproepen. Maar is het allemaal wel zo logisch? Geldt dit voor alle culturen? Is er verschil tussen werkende vrouwen en vrouwen die besloten hebben zich te concentreren op het opvoeden van hun kinderen? Hoe zit het met mannen? Is daar hetzelfde bij te zien? En hoe zit het met de dynamiek in een relatie? Het is toch niet allemaal statisch? In de loop van je leven verandert er van alles. Op je dertigste ben je tenslotte niet meer dezelfde als toen je 20 was.

Het verandert al met de periode van de maand. Vlak voordat vrouwen ongesteld worden hebben ze vaak een enorme hekel aan zichzelf. Gaan ze dan beter hun best doen? Bovendien; wat zorgt ervoor dat een mens zich aantrekkelijk voelt? Heeft dat niet ook te maken met wat de partner oproept? Niet zien als je vrouw 

 net een nieuwe jurk heeft gekocht of naar de kapper is geweest bevordert nu niet bepaald het idee dat hij of zij je ziet. Kleine signalen die bepalen of je gezien wordt en aantrekkelijk wordt bevonden, daarmee vorm je elkaar. En hoe werkt het met de dynamiek in relaties die je buiten je huwelijk hebt? Die man op kantoor die wel erg je best voor je doet? Zorgt die ervoor dat je huwelijk beter gaat omdat je je er aantrekkelijker door voelt? Of ben je een ander als je weer thuis bent?
Weet je, de echte wereld laat zich niet zo gemakkelijk in vragenlijsten vangen, zeker niet als ze online worden uitgevoerd.

Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (26)