272
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn prijzenwinnaars per definitie gelukkigere mensen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het effect van een trofee

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

The winner takes it all. Heel lang is gedacht dat mensen die een Emmy, een Oscar of een verkiezing winnen ook langer leven. Voor Oscarwinnaars is dat ook wel eens uitgezocht en je kunt maar beter zo’n beeldje winnen dan er naast grijpen. Je blijkt wat langer te leven. Deskundigen hebben zich echter wel vaak afgevraagd of dat nu komt door de overwinning of omdat het te maken heeft met mogelijkheden en kansen.

Onderzoekers hebben daar nu grondiger naar gekeken en ontdekten dat winnen niet altijd helpt om langer te leven.

Daarvoor keken ze naar sporthelden (heb je de basketbal Hall of Fame gehaald), Emmywinnaars en de levensduur van Amerikaanse presidenten en vicepresidenten. De conclusie is duidelijk. Je kunt zo’n Emmy maar beter winnen, want je leeft 2,7 jaar langer dan de andere kandidaten die er net naast grepen. Het lijkt ook logisch want de winnaars krijgen door het winnen van zo’n onderscheiding gedurende de rest van hun carrière meer mogelijkheden en een gemakkelijker leven. Voor sporthelden maakt het niet zo veel uit. Of je wint of verliest, je wordt gemiddeld gezien even oud.

Maar die politici, hoe gaat het daar mee? Het bleek dat de mannen (in de VS zijn dat tot nu toe alleen maar mannen geweest) die tot president of vicepresident verkozen werden 5,3 jaar korter leefden dan hun uitdagers. Een deel daarvan is te verklaren omdat presidenten ook wel eens worden vermoord, maar als je daar bij het beoordelen van het verschil in levensduur rekening mee houdt dan is het verschil toch nog beduidend. Natuurlijk, door het winnen van een politieke verkiezing worden de levensomstandigheden en status aanzienlijk beter, maar de baan komt met een stevig stressniveau.

Ik ben wel eens door een politieke partij gepolst of ik geïnteresseerd was op hun kandidatenlijst te staan, maar heb altijd gedacht dat dat niets voor mij is. Ik hou niet van verliezen, maar ook niet van korter leven. Lastige keus en ik vraag me af of er nog wel mensen zijn die de politiek in willen nu dit onderzoek er is. Waar begin je aan?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Zijn slecht gehumeurde mensen gevaarlijk?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie