490
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn slecht gehumeurde mensen gevaarlijk?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe je stemming je denkproces beïnvloedt

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het interessantst aan het onderzoek dat me vanmorgen opviel was het voorbeeld dat gegeven werd om een moreel vraagstuk te introduceren. Stel je staat op een viaduct en ziet beneden een wagen die onbestuurd afgaat op vijf mensen die niets vermoeden. Wat doe je?

Naast je staat een dikke man (de Amerikanen schrijven dat natuurlijk politiek correct op: ‘a large person’) en als je die van het viaduct af duwt zal hij voor de wagen komen en worden die vijf mensen gered. Moet je duwen of niet?

Het onderzoek gaat verder overigens over de invloed van stemming op je morele beslissingen.

We denken dat als we morele beslissingen nemen dat we gestuurd worden door onze hoogstaande geest, maar het onderzoek lijkt aan te tonen dat onze stemming ons hele denkproces beïnvloedt. Een goede stemming helpt ons om ons beter te voelen en we zullen daardoor geneigd zijn om een juiste morele beslissing te nemen.

Via een MRI-scan werd gekeken naar het gebied in de hersenen waar we morele beslissingen nemen. Tja, we blijken voor het nemen van een morele beslissingen meestal niet eens de tijd te hebben om af te wegen of we wel of niet in zullen grijpen. Weg met het idee dat we dus hoogstaande wezens zijn als we ingrijpen en laten we maar gewoon zijn wie we zijn: niet al te veel nadenkende wezens die op emoties en stemmingen reageren en dus wel of niet iemand de brug afduwen. Interessante ontdekking zou ik zeggen.

Ik blijf echter wel met een de grote vraag zitten: Duwen of niet duwen? Zal ik als ik in een goede stemming verkeer, de dikke man van de brug duwen? Of juist als ik chagrijnig ben? Of is de enige juiste beslissing zelf te springen om te voorkomen dat de papa en mama met hun drie bloedjes van kinderen die daar niets vermoedend op de bus staan te wachten verpletterd worden door het aanstormende voertuig?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Onderzoekje doen? Vraag een stel studenten

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)