2.139
23

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn vette auto’s asocialer?

Mensen met meer geld menen vaker dat de wereld van hen is

Mensen in duurdere auto’s misdragen zich vaker in het verkeer. Het lijkt een vooroordeel van jaloerse mensen, die er de balen van hebben dat zij niet in een BMW of Audi rijden en bij zulke auto’s onmiddellijk denken “zie je wel, zo’n patser lapt alle regels aan zijn laars”. Maar er is ook wel degelijk onderzoek naar gedaan en dat bevestigt dat iemand in zo’n dure bak meent meer rechten in het verkeer te hebben dan andere mensen.

Het artikel brengt een aantal onderzoeken samen dat laat zien dat mensen met een hogere status zich in gezelschap vaak minder sociaal gedragen. Twee van die onderzoeken werden gedaan op het gebied van weggebruik.

In het eerste onderzoek ging het om zo’n Californische kruising. Vier wegen, vier stoptekens, de auto’s moeten helemaal stoppen en dan mag vervolgens de eerste die bij het kruispunt kwam optrekken. De onderzoekers lieten een observator de hele dag op een stoeltje zit, bijhouden wat er gebeurde. De uitkomst? Eén op de acht chauffeurs hield zich niet aan de verkeerscode en meestal waren het mensen in een dure auto.

Het andere onderzoek dat in het artikel genoemd wordt was bij een zebrapad. Eén op de drie autogebruikers hield zich niet netjes aan de regels en van alle factoren die daarbij een rol speelden was de prijs van de auto de belangrijkste.

Dus ja, mensen met meer geld menen vaker dat de wereld van hen is en zijn ook in staat om een duurdere auto te kopen. Het zijn niet de auto’s zelf die het eerst op het kruispunt optrekken. Het gaat echt om de mensen erin. Maar kan het besturen van zo’n auto misschien iets oproepen waardoor ze zich zo asociaal in het verkeer gedragen?

Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mannen die in zo’n luxe auto rijden meer testosteron in hun bloed krijgen (zoals mannen het ook krijgen als ze een wapen in hun hand hebben). Producten met zo’n duidelijke mannelijke status dragen blijkbaar bij aan het mannelijk gevoel. Het zijn echter niet alleen maar mannen die niet aan anderen denken als ze in zo’n auto zitten.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Hoera, seksverslaving bestaat niet!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (23)