304
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zijn we liever te maken met medicijnen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Onderzoekers ontdekken hoe ziekelijke woede-aanvallen zijn te remmen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Pathologische woede kan geblokkeerd worden bij muizen. Onderzoekers ontdekten hoe dat gedaan kan worden en dromen nu van medicijnen tegen ernstige agressie zoals geweldpleging en kwaadaardige overreactie op stress. De onderzoekers vonden een receptor in de hersenen die in erg agressieve muizen niet goed functioneert en wisten die te blokkeren. Mensen beschikken over dezelfde receptorcellen. De basis voor gewelddadig gedrag bij mensen is een combinatie van een laag niveau van het stofje MAO A en het ondergaan van misbruik. De combinatie is als vuur dat je bij een lontje houdt. Mocht men er werkelijk in slagen zo’n medicijn te ontwikkelen dan betekent dat mogelijk dat mensen die extreem gewelddadig zijn niet alleen de gevangenis in moeten, maar zich ook moeten laten behandelen. Leuk voor de medegevangenen. Er zal ook vast nog wel eens een wetenschapper zijn die dan gaat bekijken of we niet allemaal zo’n middel moeten slikken – in een wat lichtere dosis dan waarschijnlijk – zodat we liever met elkaar omgaan.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Verkouden? Zoenen kan altijd!

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)