Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het zit tussen de oren, bij Feyenoord

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
16746005585_6f16fec45a_z

© cc-foto: Mike Lien

Op een dag als vandaag wil iedereen weten hoe dat toch kan, het debacle van Feyenoord gisteren. Hoe je op de drempel van een langverwacht kampioenschap de prijs niet pakt, terwijl je feitelijk thuis speelt
Enkele weken geleden lanceerde de Rotterdamse sportpsychologe Danielle van der Klein haar boek ‘GAS en REM in de sport’. Vanuit de collega’s was er veel interesse voor deze presentatie, maar landelijke media zagen geen aanleiding om aandacht te besteden aan de verschijning ervan. Terwijl de kennis over sportpsychologie en mentale training niet het niveau heeft dat je zou mogen verwachten in Nederland. En zeker niet in het voetbal.
Op een dag als vandaag wil iedereen weten hoe dat toch kan, het debacle van Feyenoord gisteren. Hoe je op de drempel van een langverwacht kampioenschap de prijs niet pakt, terwijl je feitelijk thuis speelt, en tegen een ploeg die echt niet op leven en dood meer hoeft te strijden tegen degradatie.
Op zo’n moment hangen er sportjournalisten aan de lijn, die wel een quote kunnen gebruiken. Maar waar zijn toch de mensen die moeten zorgen dat mentale training aandacht krijgt op de momenten dat het moet? Al heel lang voor een cruciale wedstrijd, en niet pas als het op een belangrijk moment mis is gegaan.
Ja, Feyenoord had ook pech gisteren. Excelsior scoorde op het moment dat de treffer aan de andere kant aanstaande leek. Dat je als ploeg op dat moment breekt, en niet de rug kan rechten, daar gaat het om. Je hebt niet alles in de hand in het voetbal, dat maakt de sport ook zo leuk. Maar waarom wordt er steeds maar niet geinvesteerd in veel meer en betere mentale training. Er gaan miljoenen in de business om, maar de psyche blijft taboe.
Vorig jaar bezweken de jonge ventjes van Ajax onder de druk in de laatste wedstrijd, De Graafschap uit, altijd lastig. Dat heeft miljoenen gekost. Wat gaat het Feyenoord bedrijfsmatig kosten als men zondag opnieuw niet tegen de druk bestand is. “We spelen thuis”, dat is altijd een voordeel, hoor je ‘deskundigen’ zeggen. Nee dus: in deze situatie maakt dat de druk enkel nog heel veel groter. Ajax haalt deze week de finale van de Europa League en speelt zondag tegen Willem II, dat echt helemaal niets meer kan verdienen in die wedstrijd. De situatie is echt zeer kritiek, in Rotterdam.
Nu paniekvoetbal spelen en er hals over kop een psycholoog bij halen lijkt me niet handig, dan bevestig je de angstige voorgevoelens die de Feyenoord-voetballers nu het hoofd proberen te bieden. Maar vanaf de voorbereiding van het nieuwe seizoen iedere week tenminste een groepssessie met de sportpsycholoog zou nu toch al wel besloten moeten worden. En op vakantie met dat boek van Van der Klein, bestuurders, coaches en spelers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.