2.463
115

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zo behoort een PVV-er zich te gedragen

Plankgas met die four wheel drive!

“Mijn hemel is de majesteit stiekum lid geworden van Groen Links?”, reageert Geert Wilders op de kersttoespraak van de koningin. Dat was een keurig neutraal betoog waarin de koningin zoals dat hoort tijdens de feestdagen spreekt over de betrekkelijkheid van de rijkdom, de eindigheid van de grondstoffen op een wereld die ons niet in eigendom is gegeven maar in leen, en egoïsme dat zich uiteindelijk tegen zichzelf keert.

Omdat Nederland een mooie multiculturele samenleving is, hield de koningin zich verre van bijbelse retoriek. In plaats daarvan citeerde ze Mahatma Ghandi, tegen wie geen zinnig mens iets kan zeggen om vervolgens toch te eindigen met Jezus. Met dit alles liet Hare Majesteit zien, wat zij in wezen is: een grande dame uit de Nederlandse aristocratie die er een bij haar stand passend vrijzinnig geloof op na houdt. Een predikante van de Vrijzinnige Protestanten Bond had haar niet kunnen verbeteren: de kerk werd steeds in het midden gehouden en iedereen – wat zijn of haar eigen levensbeschouwing ook was – kon er een plukje voor zichzelf uit halen. Tot en met de volgelingen van Mark Rutte. Immers de koningin zei: “Gebrek aan ruimte voor individuele verantwoordelijkheid ontmoedigt eigen inzet. Gevoelens van onmacht roepen boosheid op en afkeer van retoriek en regels. Maar vechten noch vluchten biedt uitzicht op hervorming van structuren en levensstijl. De uitdaging blijft zélf iets te doen samen met anderen en in betrokkenheid op de gemeenschap”. Die laatste zin over de uitdaging is trouwens manna voor fans van Henk Bleker.

Een keurige toespraak van een keurige dame. En dáár ziet Geert Wilders – wellicht aangezet door de als denker geafficheerde parlementariër Martin Bosma – GroenLinks opduiken. De aanhang applaudisseert reeds voor de leider. Hij is weer goed voor de dag gekomen. Prima gezegd. Dat zal die ouwe tang leren. Heb je het wagenpark in de Koninklijke Stallen wel gezien?

De tweet van Wilders is indirect ook aan zijn stemvee gericht (nu niet boos worden, uit de toespraken van de heer Wilders valt af te leiden dat hij kiezers aanduidt als stemvee). Tussen de regels door spreekt hij dit stemvee toe? Kan de levensstijl van ons en de onzen wel door de beugel? Zijn er niet veel PVV-ers die met het openbaar vervoer – of nog erger – met de fiets naar het werk gaan, terwijl het net zo goed met de auto zou kunnen? Eten zij wel voldoende varkensvlees van Nederlands fabrikaat of maken zij zich van hun nationale plicht af door met droge ogen te beweren, dat ze niet van varkensvlees houden of dat ze de biologische slager  bezoeken. Of – het toppunt – dat er niets gaat boven lamsvlees, want we weten allemaal dat het lekkerste lamsvlees van de halal slager komt. Met zijn kritiek op de koningin vráágt Geert tegelijk iets aan zijn geestverwanten. Stemmen alleen – schrijft hij tussen de regels door – is niet genoeg. Je moet ook door levensstijl laten zien dat je een jongen of een meisje bent van Jan de Witt en van het oranje blanje bleu.

Je eet bij voorkeur varkenshaasjes van Nederlands fabrikaat uit de megastal. Je laat de verwarming branden met de keukendeur open omdat de buren anders denken dat je gelooft in de opwarming van de aarde. Je probeert als eenvoudig burger zoveel mogelijk CO2 aan de atmosfeer toe te voegen door 130 te rijden met een tweedehands four wheel drive. Je betaalt je dan blauw aan de benzine maar je koestert de troostrijke gedachte dat dat niet komt doordat de olieprijzen stijgen, maar doordat de fiscus er met zijn vuile vingers aan zit. Je kijkt met welbehagen naar de walm van de uitlaten voor je: allemaal geestverwanten, allemaal op de snelweg naar het PVV-paradijs.

Anders ben je net zo’n GroenLinks-type als de koningin. Dan mag je gerust wel wroeging hebben en denken: “Ik stem wel op Geert maar door mijn gedrag verraad ik hem”. Zoals de bijbel zegt: eer de haan driemaal gekraaid heeft….o nee, dat hoort bij pasen, het volgende hoogfeest.

Lees hier het artikel op Joop over de toespraak van de koningin


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (115)