1.948
16

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zo close en toch geen eerste prijs

Opiniemaker Han van der Horst loopt eerste prijs mis van de 'belangrijkste onbelangrijke award' van het jaar, de 'Closer Trofee'

Voor het eerst in mijn tamelijk lange leven ben ik genomineerd voor een prijs. De website religionresearch.org heeft mij op de groslijst gezet voor de titel ‘Faalhaas van het Jaar; en de ‘Closer Trofee’, voorheen de dr. Kromzwaard Trofee.

De concurrentie was zwaar, want die werd gevormd door  Femke Halsema, Nelle Boer Elma Drayer, en Marck Burema, alias Pritt Stift, de hoofdredacteur van GeenStijl.
Ik dank mijn nominatie aan een artikel waarin ik aantoon dat de leer van white privilege aan de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum moet worden gesitueerd. De jury concludeert:

Dit stuk somt dan ook 80% op van wat er mis is onder verlichte linkse intellectuelen in hun strijd tegen antiracisme”.

Mensen van kleur, om het gruwelijk anglicisme nog maar eens te gebruiken, worden structureel achtergesteld door ideeën en structuren die zijn verzonnen door witte mensen. Met andere woorden: de fout zit bij de blanken. En dat weiger ik in te zien, zo concludeert de organisatie terecht.

Witte privileges in stand houden
Ik houd er de gevaarlijke opvatting op na dat de mensenrechten voor iedereen gelden en dat er dan ook maatregelen genomen moeten worden om dit ideaal tot werkelijkheid te maken. Je vindt die opvatting wel vaker onder verlichte linkse intellectuelen. Zij zijn dan ook niet vatbaar voor wat zij zelf totalitaire verleidingen noemen maar die in feite vertogen zijn om hun niet te rechtvaardigen witte privileges in stand te houden. Zij doen dat bijvoorbeeld door enerzijds voorstander te zijn van een tweestatenoplossing in Palestina maar anderzijds verdienstelijke organisaties als Hamas uit te maken voor onderdrukkende uiterst reactionaire machtsstructuren.

Ook nemen zulke verlichte linkse intellectuelen afstand van de gedachte als zou Zwarte Piet de slavernij vergoelijken terwijl zij tegelijkertijd van mening zijn dat het onderwijs over diezelfde slavernij beneden peil is, wat dan – volgens hen – weer blijkt uit de misvattingen over deze medewerker en alter ego van Sint Nicolaas.
Dit alles is het gevolg van het witte denken waarvan de dominantie de ondergang van de beschaving dagelijks dichterbij brengt.

Verlichte linkse intellectuelen willen maar niet inzien, dat de oude klassenstrijdgedachten van de twintigste eeuw een misleidende voorstelling van zaken zijn, zoals trouwens sommige politici van een jaar of negentig geleden al beweerden, maar dat er in feite een rassenoorlog woedt.

U kunt natuurlijk zeggen: die grofsmid van een Marck Burema is veel erger, Elma Drayer is met haar gedurige demonisering van de islam het prototype van een fout wijf en die Nelle Boer is een kunstenaar met geldingsdrang op het verkeerde punt. Allemaal tot je dienst maar in mijn studententijd is over mij al geschreven: “hij doet wel of hij links is….”

Femke Halsema
Helaas waren mijn inspanningen onvoldoende om de Closer, voorheen dr. Kromzwaard Trofee te veroveren. Blijkens de uitslag, die op nieuwjaarsmiddag is gepubliceerd, moet ik Femke Halsema voor laten gaan. Dit ondanks mijn ijveren om via Twitter stemmen te vergaren.

Het zal iedereen wel genoegen doen dat Marck Burema van GeenStijl, Elma Drayer en Nelle Boer er nauwelijks aan te pas kwamen.

Aan de andere kant is het geen gekke prestatie. Ik voel mij als het Nederlandse elftal dat met Louis van Gaal op kop te Rio op het vliegtuig naar huis stapt.

Dat is tegelijkertijd een waarschuwing. Hun eervolle tweede plaats verkeerde al gauw in schande. Dát gebeurt er als je te snel op je lauweren rust. En dat inspireert mij tot een goed voornemen voor 2015: ik blijf alert. Ik doe er een schepje bovenop. En ik mis geen enkele bal.

Op naar het volgende kampioenschap.

Naschrift: behalve een verliezer is er ook een winnaar van het jaar. Dat is ‘And your God is still Allah’

Beluister dit opiniestuk hier.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (16)