27.835
176

Zo diskwalificeert Forum voor Democratie zich

Waarom je leden van de beweging niet meer moet uitnodigen voor debatten. Hun methodes bederven de discussie en zijn schadelijk.

cc-foto: Shiven Wolf

Afgelopen woensdag was ik te gast bij een evenement georganiseerd door de Jonge Democraten (de jongerenafdeling van D66), Rotterdam: ‘Tegenpolen’. Ik was door het bestuur uitgenodigd om een debat te voeren met een politieke tegenpool. Omdat ik fan ben van politieke jongerenorganisaties heb ik hier ‘ja’ op gezegd, niet wetende wie mijn tegenstander zou worden. Toen ik vervolgens te horen kreeg dat ik het tegen voormalig kandidaat kamerlid van Forum voor Democratie, bestuurslid van Forum-jeugd en opiniemaker Yernaz Ramautarsing moest opnemen, had ik liever willen cancelen, maar dat was helaas niet meer mogelijk.

Ik wilde niet cancelen omdat ik bang was dat ik het inhoudelijk niet tegen Yernaz zou kunnen opnemen, maar vooral na aanleiding van een debat dat ik onlangs op Radio 1 voerde tegen twee mannen afkomstig uit het Forum voor Democratie wereldje. Hoewel het debat aardig geleid werd, werden er continu persoonlijke aanvallen en drogredenen gebruikt tegen Heleen Mees en mij. Bovendien werden er verschillende seksistische opmerkingen gemaakt. Na dit debat trok ik de conclusie dat debatten als deze voeren tijdverspilling is, omdat je door de ad hominem argumentatie niet de diepte in kan en geen interessant debat meer kan voeren, maar ook omdat ik van mening ben dat we (internet)trolls als dezen, waar ik Yernaz ook onder schaar, eigenlijk geen podium meer moeten geven. Ze dragen immers niets constructiefs bij aan het publieke debat.

Het debat
De Jonge Democraten hadden de avond zeer professioneel georganiseerd. Omdat ik tot op heden last heb van bedreigingen uit de extreem-rechtse hoek, hadden ze een beveiliger voor me ingehuurd, en van te voren kreeg iedereen die een kaartje afnam een socialmedia-check (dit bleek ook nodig, de organisatie vertelde mij later dat er blijkbaar iemand zich aangemeld had die op Facebook poseert met wapens, om maar iets te noemen). Toch was er een behoorlijke schare fans van Yernaz meegekomen, te herkennen aan hun meegebrachte Surinaamse vlag (Yernaz is van Surinaamse afkomst), ‘communism kills’ t-shirts, ijzeren stormfrontinsignes met ‘Thor’-hamers, maar vooral hun gejuich voor Yernaz en later blijkt op sociale media en hun reacties op het debat, hun openlijke steun en al dan niet lidmaatschap van Forum voor Democratie.

Maar het bleef niet bij gejuich, deze groep jongens en meisjes reageerde continu overdreven verbaal op al mijn argumenten (boegeroep, huilgeluiden, allerhande verwensingen). Zodanig vaak en verstorend dat de jury een aantal keer heeft moeten ingrijpen. Na de eerste helft van de avond waarbij Yernaz en ik het een-op-een tegen mekaar opnamen (wat vanuit Yernaz zijn kant vooral bestond uit cliché rechtse oneliners, die over en weer met knikjes naar zijn publiek werden goedgekeurd), kreeg het publiek de kans om direct vragen aan ons te stellen. Het groepje Forum-jeugd liet deze kans niet onbenut en probeerde zo veel mogelijk aan het woord te zijn. Tijdens het debat tussen Yernaz en mij was seksisme een van de onderwerpen die we uitvoerig bediscussieerd hebben en de Yernaz-aanhangers gingen vooral op dit onderwerp in en gooiden er nog een schepje bovenop.

Er werden verschillende standpunten benoemd, zoals dat de benadeelde positie van vrouwen op de arbeidsmarkt vooral een keus is van vrouwen zelf, dat vrouwen klaarblijkelijk voorbestemd zijn om bepaalde taken in de samenleving te vervullen, dat mannen eigenlijk de achtergestelde groep zijn en ook vooral dat vrouwelijke slachtoffers van seksuele intimidatie en aanrandingen zich weerbaarder op moeten stellen (vrouwen moeten weerbaarheidstrainingen krijgen in het onderwijs, in plaats van seksuele voorlichting of voorlichting over seksisme).

Daarnaast werd ik meermaals met ‘lieverdje’ en ‘schatje’ aangesproken, maar ook het (enige) vrouwelijke jurylid overkwam dit. Bovendien werd er op de momenten dat zij ingreep extra hard gejoeld. Toen ik aan een van de heren vroeg waarom hij de behoefte voelde het vrouwelijke jurylid om haar geslacht te diskwalificeren, ging het groepje vocaal los. Toen de rest van het publiek voor mijn opmerking klapte kregen ze flink wat middelvingers toegeworpen. Hierop kwam de fractievoorzitter van D66 Rotterdam met de gevatte opmerking: ‘ Jullie zijn zo snel op jullie tenen getrapt door een vrouw die vertelt over haar onderdrukking, wie moeten zich hier nou weerbaarder opstellen?’ .

Dit is overigens niet de eerste keer dat er bijeenkomsten verstoord worden door de aanhangers van Forum voor Democratie. Ook mijn vorige ‘kennismaking’ met de partij verliep op zijn zachtst gezegd niet netjes. Vorige week zaterdag was ik te gast bij de JOVD (de jongerenafdeling van de VVD) om te spreken over de ‘boze burger’. De voorgaande spreker, Theo Hiddema (de nummer twee van Forum voor Democratie), gaf vrouwelijke vragenstellers geen kans een vraag te stellen, maakte seksistische grappen over dat ik de volgende spreker was en weigerde mij bij de sprekerswissel een hand te geven.

De beweging
Buiten het feit dat Forum voor Democratie een extreem racistische en seksistische leider kent, een eng programma heeft en inmiddels met twee zetels in onze Tweede Kamer zit, is het grootste probleem dat er een complete beweging opgebouwd wordt rond Forum voor Democratie. De meetings van Baudet worden goed bezocht, de partij wil mee gaan doen aan gemeenteraadsverkiezingen en de aanmeldingen voor de jongerenafdeling lopen storm. Ze zijn op een populistische manier zieltjes aan het winnen, met snelle uitspraken en veel reacties geven op de actualiteit, om vervolgens al die nieuwe aanhangers onder te brengen in een beweging. Een beweging die er op uit is debatten en bijeenkomsten van anderen te verstieren (uit de reacties op de livestream van een van de Forummers kan worden opgemaakt dat er een vooropgezet plan was om mij zo ‘omver te werpen’, wat tot hun spijt niet is gelukt), en zichzelf racistisch en seksistisch presenteert. Daarnaast wordt het gedrag van de aanhangers van de partij niet door de partijtop afgewezen.

Hierdoor diskwalificeren zij zichzelf als gesprekspartners. Ik roep dus de verschillende media en debat- of discussiebijeenkomst organisatoren op om deze groep niet meer uit te nodigen en geen podium meer te bieden. Deze manier van debatteren voegt niets inhoudelijks toe, en is zelfs schadelijk. Maar deze zelf-diskwalificatie is niet genoeg om de beweging te stoppen: iedereen die deze extreem-rechtse beweging een halt toe wil roepen moet de handen ineenslaan en zich in de media, politiek en op straat blijven uitspreken tegen deze club. Links moet zich verenigen om een tegenbeweging op te bouwen die niet alleen deze neofascisten aanpakt, maar ook de neoliberale politiek die de opkomst van deze beweging mogelijk heeft gemaakt, en een sterk alternatief te bieden. Of je jezelf nou als rechts, midden of links identificeert: over politieke standpunten kunnen we discussiëren, maar dit gedrag moet niemand (meer) willen. Spreek je uit en kom in actie.

Geef een reactie

Laatste reacties (176)