2.695
25

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Zo hou je echt van Holland

Ik verwacht van D66 dat ze met een aanvullende maatregel komen om straks naast de Nederlandse vlag in de Kamer die van de Europese Unie op te hangen, zoals je dat in veel lidstaten ziet

cc-foto: Annemee Siersma

Nu gaat dan weer de vlag aan de muur van het parlement. Amper zijn de bijbel en koran van de voorzitterstafel verdwenen, zijn de kruisbeelden van de muren gehaald en verdomd er komt weer wat anders voor in de plaats dat aanbeden moet worden. De vlag. En de hele Kamer stemde er in, behalve de Partij voor de Dieren, de fractie die zich wel vaker het meest wijs in discussies toont. De rest stemde voor. Van de nationalisten begrijp je dat, die willen de vlag overal zien als hondjes die bij elke boom hun terrein willen markeren met een paar druppeltjes. Maar de rest? Waarom stemden die daarmee in? Voor wie hangt die vlag daar straks? Voor de Kamerleden? Moeten die er aan herinnerd worden hoe de Nederlandse vlag er uit ziet? Voor de kiezer? Voor de buitenlandse bezoeker?

Ik verwacht van D66 dat ze met een aanvullende maatregel komen om straks naast de Nederlandse vlag in de Kamer die van de Europese Unie op te hangen, zoals je dat in veel lidstaten ziet. Zouden ze dat durven? Vast niet. En dat laat meteen zien waar het eigenlijk om draait bij de nationalistische vendelzwaaiers, ze willen anderen uitdagen en sarren. Ze willen de Nederlandse vlag niet gebruiken om eenheid te kweken maar om verdeeldheid te zaaien.

Ja, dan is het natuurlijk tactisch om je daar niet tegen te verzetten maar er juist in mee te gaan. Anders word je als onpatriottisch weggezet en dat wil natuurlijk niemand. Zoals de Nederlandse politiek steeds doet als het om geschreeuw op rechts gaat, zeg dat je het er niet mee eens bent en herhaal vervolgens hetzelfde met andere woorden. Je roept niet ‘minder, minder’ maar ‘pleur op’.  Doe je toch lekker mee. Met als gevolg dat we nu met het meest rechtse kabinet sinds de LPF zitten. Want o, wat is die strategie toch succesvol.

Het antwoord op al die symboliek zou progressieve actie moeten zijn die echt draait om liefde voor Nederland. Die liefde vereist wat meer dan een vlaggetje opspelden. Je moet er iets voor doen, of liever gezegd voor laten. De Paradise Papers, Panama Papers en al die ander papers maken duidelijk dat multinationals graag gebruik maken van alle voorzieningen in Nederland maar er zo min mogelijk voor terug willen doen, in de praktijk zelfs helemaal niet. Laten we die eens nationalistisch aanpakken. Geen belasting betalen betekent dan geen klandizie. Geen cent bij besteden. Wie hecht aan Nederland en aan onze verzorgingsstaat drinkt bijvoorbeeld geen koffie bij Starbucks. Niet alleen omdat die koffie – Americano! – ons eigen traditionele bakkie verdrinkt maar omdat het bedrijf geen belastingen afdraagt in Nederland.

Pak die parasiterende bedrijven keihard aan. Jaag ze op. O wacht, mag dat nu weer niet?  Want is dat slecht voor de economie? Tja, wie zo redeneert plaatst geld boven de Nederlandse vlag. Hang dan lekker een fikse versie van het eurobiljet op in de Kamer, dan weet iedereen wat er echt aanbeden wordt. Dat is pas leerzaam.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)