Laatste update 13:33
6.907
98

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Zo hou je Rutte weg bij Wilders

Dat Rutte in verkiezingstijd beweert dat de kans op een VVD-PVV-kabinet ‘nul’ is, wil niet zeggen dat het er niet komt. We wachten tenslotte allemaal nog op die 1000 euro

Premier Rutte had gisteren in Buitenhof een sussende boodschap voor de ‘fatsoenlijke’ VVD-stemmer: “De kans dat VVD met de PVV gaat regeren is nul.”

Het was een statement dat de gematigde VVD’er dringend moest horen, want de afgelopen tijd klonk er uit die hoek louter onderbuikgeborrel, vaak met veel drama gebracht door Halbe Zijlstra. Van onvervalst moslimbashen tot anti-wetenschappelijk klimaatscepticisme en de ‘moord’ op het Sinterklaasfeest van RTL, de boze burger werd rijkelijk bediend. Of zoals Aafke Romeijn zich hardop afvroeg: Waarom zou je nog op Wilders stemmen als je Zijlstra hebt?

RutteWilders

Ordinair populisme
Indeed, waarom zou je eigenlijk? Het VVD-programma is al nauwelijks meer te onderscheiden van dat van de PVV. De partij van Wilders mag dan volgens Rutte ‘knetterlinks’ zijn, maar ook in de praktijk zien we dat de PVV het meest van iedereen met de VVD meestemt. Voor ordinair populisme ben je allang niet meer beperkt tot mannen met slechte kapsels, want onze keurige premier verlaagt zich tegenwoordig net zo hard tot Fox News-achtige hetzes als de zogenaamde ‘oorlog tegen kerst’.

Dat Rutte in verkiezingstijd beweert dat de kans op een VVD-PVV-kabinet ‘nul’ is, wil dan ook totaal niet zeggen dat het er niet komt. We wachten tenslotte allemaal nog op die 1000 euro. Bovendien zegt Rutte tegelijkertijd ‘niemand uit te sluiten’. De VVD hoopt echter een hereniging met ‘de weglopers’ te kunnen vermijden door zelf de grootste te worden. (De val van Rutte I is wat hen nog steeds wordt verweten, niet het feit dat zij de samenleving verdelen met hun racistische retoriek.) In dat geval hebben ze het voor het kiezen en de afgelopen vier jaar tonen aan dat er door samenwerking met links genoeg te halen valt.

Dreiging
Met de dreiging van premier Wilders aan de horizon zou een voortzetting van de huidige coalitie niet eens zo heel vreselijk zijn. Sterker nog, op dit moment zou ik er voor tekenen. Op papier hebben PvdA en VVD namelijk de potentie om een prima regeerakkoord te sluiten. Helaas pakte dit de afgelopen kabinetsperiode anders uit. De VVD kreeg zo’n beetje in alles zijn zin terwijl de PvdA op het gebied van mensenrechten en vluchtelingenbeleid zo ver achteroverboog dat het meer op liggen leek. Tegelijkertijd werd Asscher geen strobreed in de weg gelegd om er onzalige ambtelijke gedrochten als de (inmiddels uitgestelde) Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) en kostbare maar bewezen ineffectieve banenplannen doorheen te drukken.

Toch is een samenwerking van de VVD met links alleszins te verkiezen boven een regering met de PVV. En vergis je niet, dat is exact wat we gaan krijgen als Wilders de grootste wordt. De VVD heeft allang openlijk uitgesproken bereid te zijn tot samenwerking met dictators, dus reken niet op een plotselinge oprisping van principiële bezwaren als na Brexit en Trump het ondenkbare ook hier gebeurt.

De keurige VVD’er die ziet dat er een verschil is tussen ‘erkennen dat je niet iedereen kunt helpen’ en ‘mensen dood laten vriezen terwijl jij je politieke platform gebruikt voor geneuzel over vegetarische schnitzels’ heeft dan ook geen andere keuze dan om op D66 te stemmen in maart.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)