2.067
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zo kun je meer afvallen

Rillend naar een gezonde toekomst

Wil je afvallen? Zorg dat je meer rilt. Het klinkt wonderlijk maar onderzoekers concluderen dit na onderzoeken met echte mensen en dus niet met ratten.

Wie rilt produceert meer van de stof inuline en dat doet het hem. Zowel matig rillen als matig bewegen zorgen ervoor dat het lichaam het ongunstige witte vet omzet in bruin vet, maar het lijkt erop dat je er minder voor hoeft te rillen dan te rennen.

We worden met bruin vet geboren, maar terwijl we opgroeien verdwijnt dat. Gedacht werd dat het een normaal proces was, tot ontdekt werd dat volwassenen ook nog steeds bruin vet hebben, alleen niet zo veel meer. En die volwassenen met bruin vet zijn slanker dan volwassenen met weinig bruin vet.

Wat doet wit vet anders dan bruin vet? Wit vet helpt bij het opslaan van energie (calorieën), terwijl bruin vet het juist gebruikt. Honderd gram wit vet (dat zit nu net ook in je buik) zorgt voor de opslag van 600 calorieën, 100 gram bruin vet verbrandt 600 calorieën per dag. Daarom zouden we allemaal bruin vet moeten willen. Het mooie is dat je je bruine vet terug kunt krijgen. Dat heeft enorme voordelen. Uit dieronderzoek weten we dat bruin vet beschermt tegen diabetes, obesitas en een vervette lever. Bij mensen is vastgesteld dat het glucoseniveau in het bloed (het eindproduct van de vertering van koolhydraten) door bruin vet lager is en dat belast ons systeem weer minder.

Hoe gaan we dat rillen aanpakken? Tien minuten tot een kwartier rillen zorgt voor evenveel van het hormoon irisine als een uur in een rustig tempo op de fiets. Maar wat als je in de kou zit, maar niet gaat rillen? Ook dat is gunstig want in de kou zonder te rillen zorgt in ieder geval voor toename van FGF21. In het laboratorium bleken dat mensen met behulp van irisine en FGF21 wit vet om konden zetten in bruin vet.

Met veertig procent van de volwassen bevolking met een te hoog BMI is de grote oplossing dus het lager zetten van de lichaamsthermostaat. Het altijd in een omgeving als een tropisch zwembad zitten draagt waarschijnlijk aardig bij aan het verhogen van onze nationale zorgrekening. Het is nu nog koud, maak er gebruik van voordat over twee maanden de temperaturen boven de 18 graden komen. Ga lekker zonder jas even ergens een kwartiertje per dag zitten rillen en laat je bruine vet uit de kast komen. Daarna als een idioot trainen voor nog meer bruin vet. Rillend naar een gezonde toekomst.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)