2.008
15

Student politicologie, lid ROOD

Thijs Loonstra, geboren in 1994 in Nijmegen, laatstejaars student politicologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en ROOD-lid.

Zo laten we Pegida de vluchtelingen helpen

Op initiatief van ROOD, de jongeren van de SP, wordt samen met DWARS (GroenLinks) en de Jonge Socialisten (PVDA) de PEGIDA-demonstratie omgetoverd tot sponsorloop

cc-foto: Andrew Black

Met het afnemen van het aantal vluchtelingen dat in Nederland heil zoekt wordt ook het publieke discours in Nederland minder gekenmerkt door de bijtende vluchtelingenhysterie die het afgelopen jaar in Nederland zo dominant was. Treurig genoeg loopt deze afname niet parallel aan de parlementaire organisatie- en aantrekkingskracht van het xenofobisch nationalisme in ons schijnbaar steeds guurder wordende kikkerlandje. Zo blijkt ook uit de geplande demonstratie van de extreemrechtse actiegroep PEGIDA (vrij vertaald: ‘Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland’) in Nijmegen op 26 november ’17, komend weekend. Deze demonstratie is de zoveelste in een reeks discriminatoire acties die deze duistere groep nationalisten op het geweten heeft.

Onlangs nog werd Enschede opgeschrikt door een actie die even luguber als walgelijk was waarbij de bouwplaats voor een moskee het moest ongelden. In de vroege ochtend werd een tent opgezet die een kerk moest representeren en werden kruisen geheven. Getooid in een soutane, die overigens rechtstreeks uit een carnavalszaak afkomstig leek te zijn, besmeurde een PEGIDA-lid de plek met varkensbloed. Na het vertrekken van de politie verklaarde PEGIDA-voorman Edwin Wagensveld dat hij “bereid was nog veel verder te gaan” dan deze actie die toch vooral aan de werkwijze van de KKK doet denken. De knulligheid en domheid waarmee dit ‘ritueel’ gepaard ging mag dan ook absoluut niet de verwerpelijkheid van het extreemrechtse gedachtegoed bagatelliseren.

Vreemdelingenhaat is terug van nooit weggeweest en lijkt dus steeds extremere vormen aan te nemen. In de aanloop van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen bleek de centrifugale tendens van extreemrechts dan ook grip te krijgen op de klassiek rechtse middenpartijen door hun ideologische leegte en neiging naar politiek opportunisme om te buigen naar sterke notie van monoculturalisme en vreemdelingenhaat. Het CDA en de VVD vergaarde veel zetels met een PVV-light narratief. Ook Baudet wist met zijn vergezicht van een “blank Europa” twee zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen en groeit alleen maar in de peilingen.

Met deze stand van zaken en een verlies op links lijkt de Nederlandse bevolking nu niet direct warm te lopen voor een tegengeluid op de rechtse radicalisering. Dit is onterecht. In een interessante analyse laat politiek socioloog Matthijs Rooduijn  zien dat de politieke verrechtsing een anachronisme is wanneer gekeken wordt naar publieke bewegingen. Opvattingen over migratie veranderen niet significant negatief ten detrimente van de nieuwkomers onder de Europese bevolking. De xenofobische tendens blijkt vooral een beweging immanent aan de politieke partijen te zijn dan een breder gedeelde opvatting in de samenleving. De opvattingen van PEGIDA of de PVV gelijktrekken met het sentiment van de samenleving is daarom eerder een normatieve dan een descriptieve uitspraak omdat het de rechts-populistische stellingname dat ‘voor het volk gesproken wordt’ onterecht bevestigt.

Daarom is de linkse samenwerking een goede zaak. Het biedt een concreet tegenwicht tegen de extreemrechtse groeperingen die de samenleving langs etnische lijnen proberen te verdelen voor hun eigen politieke gewin. Daarom moet actie gevoerd blijven worden tegen PEGIDA. Dit gebeurt zo ook in Nijmegen waar PEGIDA hun demonstratie organiseert. Op initiatief van ROOD, de jongeren van de SP, wordt samen met DWARS (GroenLinks) en de Jonge Socialisten (PVDA) de PEGIDA-demonstratie omgetoverd tot sponsorloop. Voor elke deelnemer aan de demonstratie kan een bedrag gedoneerd worden dat ten goede komt aan Vluchtelingenwerk Nederland. De actie wordt samen georganiseerd met politiek jongerenorganisaties maar vooral vanuit de bevolking zelf. Zo wordt laten zien dat de stem van extreemrechts niet de stem van de bevolking is. Wilt u ook een PEGIDA-lid steunen om vluchtelingen op weg te helpen, of geeft u liever een vast bedrag? Klik dan op deze link.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)