1.580
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zo leef je langer

Wie controle heeft over zijn leven, leeft langer

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat mensen die controle hebben over hun leven langer leven. Maar: dat geldt alleen voor mensen met een lagere sociaaleconomische status.

Voor hun onderzoek spoorden de onderzoekers 6100 Amerikanen op die in de jaren negentig van de vorige eeuw aan allerlei gezondheidsinterviews mee hadden gedaan. Ze keken hoe het met die mensen in 2009 gesteld was. Van die 6100 mensen waren er 600 overleden. Uit de analyse bleek dat de mensen met minder opleiding, grotere kans hadden te overlijden. Dat effect werd echter voor een deel teniet gedaan door het gevoel controle over je leven te hebben.

Nu kun je natuurlijk tegenwerpen dat mensen met minder opleiding ook vaker roken. Uit de gegevens blijkt dat zulke leefstijlfactoren het verschil in sterftekans niet veroorzaken. Maar wat dan wel?

Als je daarover nadenkt loopt er een aantal dingen door elkaar. De onderzoekers wijzen er bijvoorbeeld op dat als je controle over je leven hebt, je vaak ook gelukkiger bent en gelukkige mensen leven vaak wat langer. Maar wat is dan oorzaak of gevolg?

Iets anders is wat we ‘health literacy’ noemen. Mensen die iets over gezondheid, over de zorg en over gezonde leefstijl weten, hebben ook een grotere kans wat langer te leven. Ze kunnen die kennis gebruiken bij het nemen van beslissingen en het vinden van de weg in de zorg. Gaan meer kennis en controle samen? Dat hoeft helemaal niet. Het ligt er namelijk aan of je het gevoel hebt het verschil te kunnen maken.

Deskundigen hebben het wel eens over de ‘locus of control’. Dat gaat over waar je de controle over je leven geplaatst hebt. Binnen of buiten jezelf. Als je de plaats waar je leven gecontroleerd wordt in je hebt kun je nieuwe informatie en mogelijkheden benutten, omdat je zelf aan het stuur zit. Als je die controle buiten jezelf hebt geplaatst voel je jezelf onmachtig in vergelijking met andere factoren en zit je op de passagiersplaats. Mensen die hun leven lang alles tegen zit, die wel willen maar zich tegengewerkt voelen omdat zij nu eenmaal altijd in de hoek waar de slagen vallen zitten, verliezen op den duur hun zelfvertrouwen. Dan kun je wel informatie krijgen, maar het intimideert alleen maar. Wat kun jij er nu aan doen? Bij een analyse van de grote Britse campagnes om mensen meer te laten bewegen, bleek dat de mensen die het allemaal al wisten en het eigenlijk niet nodig hadden, meer gingen bewegen, terwijl de mensen die het wisten en het echt nodig hadden, juist minder gingen bewegen. Niets voor hen. Lukt toch niet. Ze hoeven mij niet te vertellen of ik moet gaan rennen. Maak ik zelf wel uit. Ze waren geïntimideerd. Het betekende dat er miljarden weggegooid waren. Dat had beter uitgegeven kunnen worden aan een campagne om mensen meer te laten geloven in zichzelf. If I believe it, I can do it.  

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)