712
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zo moeder zo zoon

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Moeders bepalen hoeveel testosteron hun zoons maken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid testosteron bij jonge kinderen niet genetisch door de vader wordt bepaald, maar dat het bepaald wordt door omgevingsfactoren en die zijn nu juist weer verbonden met de moeder. Dat begint al in de baarmoeder.

Heren, kijk eens naar je handen. Is de ringvinger langer dan de wijsvinger? Dat komt nou bijvoorbeeld door de testosteron waaraan je in de baarmoeder door je moeder werd blootgesteld. Tussen haakjes: het is verbonden met een grotere kans op prostaatkanker. Verrast? Is testosteron dan geen mannelijk hormoon. Ja, maar vrouwen hebben het ook, zij het in minder grote hoeveelheden en de effecten worden meestal overschaduwd door de vrouwelijke geslachtshormonen.

Testosteron is wel het typisch mannelijke hormoon en verantwoordelijk voor ontwikkeling van geslachtskenmerken en seksuele agressie. Daardoor worden vrouwen die testosteronpleisters gebruiken ook seksueel agressiever. Onderzoekers namen speekselmonsters van 314 tweelingen, zowel identieke als niet-identieke, en zagen dat op jonge leeftijd testosteron niet genetisch bepaald wordt maar door de omgeving. Die dank je dus aan mama.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)