6.102
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zo red je je relatie

Lijstjes, Ivan Wolffers is er gek op ... En daarom: vier dingen die je in je relatie zeker niet moet doen

Een langdurige relatie? Het is niet alleen vlinders in je buik, rozen, de open haard aan, lachende babys, verjaardagen en samen hand-in-hand van je pensioen genieten. Het is vaak meer een geschiedenis van ruzie maken, je aanpassen, compromissen sluiten en samen genieten van elkaars steun en geduld. In hedendaags spraakgebruik waar we van alle zelfstandige naamwoorden een werkwoord maken zou je zeggen: relatie is een werkwoord. Je bent er dag en nacht mee bezig, zelfs in je slaap.

In Psychology Central kwam ik een artikel tegen over vier dingen die je in je relatie zeker niet moet doen. Ik ben gek op de Amerikaanse neiging om overal lijstjes van te maken of om de allerbelangrijkste punten op een rij te zetten. Het zegt zo veel over de mensen die het doen. Tegelijkertijd zijn de deskundigen die dat doen om het ons wat gemakkelijker te maken niet gek. Bovendien verschijnen bij ons ook steeds meer lijstjes. Toptien-cultuur zal ik maar zeggen. Daarom bij deze de vier dingen die je volgens Amerikaanse deskundigen in je relatie moet vermijden.

1: Aardig zijn verwaarlozen

Wat je niet moet doen is steeds je ergernis tonen als er dingen mis gaan en vergeten dat je aardig voor elkaar moet zijn. Als je zo veel met elkaar te maken hebt, gaan er meer dingen mis dan in de omgang met vreemden of halve kennissen. Natuurlijk is het eenvoudig in de korte momenten met vrijwel onbekenden beleefd te blijven, maar zou je met hen dag in dag uit moeten onderhandelen over wie nog even naar de winkel gaat om te halen wat vergeten was, dan krijg je het zelfde: je gaat je ergernis steeds meer tonen. Er is niets erger voor de romantiek. Dus vergeet niet ‘alsjeblieft’ tegen elkaar te zeggen. Dat doe je wel bij iemand die je niet kent, dus waarom niet tegen je partner? Ga ook niet geloven dat wat jullie hebben ‘normaal’ is en als je vindt dat je partner er leuk uitziet, zeg dat dan. Het zijn de kleine dingen waar een goede relatie niet buiten kan.

2: Onhebbelijke gewoontes
Waar ergeren partners zich dan aan? Dat hij nooit de kleine dingetjes afwast en op het aanrecht laat staan, terwijl zij de dop nooit op de tube tandpasta terugdraait. Kijk, het is niet moeilijk om van iemand te houden die alles doet wat je wilt en zegt. Het gaat er eigenlijk om te leren dat de ander iemand is met onvolkomenheden. Die moet je leren liefhebben. Je moet je zinnen terwijl je over de ander denkt stelselmatig positief maken. Wat is hij toch een schat, hij kan zijn mond niet houden, wil alles maar steeds delen. Dat is anders dan: Kan het niet even rustig zijn? Waarom moet hij altijd maar kletsen. Hij is zo met zichzelf bezig. Het is allemaal een kwestie van perspectief.

3: Afspraken niet nakomen
Zorg dat je niet de onbetrouwbare partner wordt. Als je gezegd hebt dat je de kinderen van school haalt, moet je het doen en niet een kwartier ervoor nog opbellen dat het je even niet lukt. Een relatie is een bedrijf, waarin je taken verdeelt om elk efficiënter te kunnen leven. In een echt bedrijf ontslaan ze je als je je afspraken niet nakomt.

4: Niet luisteren
De eerste zin in een gesprek, daar gaat het om. Luister goed als je partner iets zegt, want als je die eerste zin niet hoort en je moet hem of haar vragen wat er gezegd is, dan maakt dat de indruk dat je erg weinig interesse in de ander hebt. Verderop in een gesprek mag je wel vragen nog iets te herhalen, maar die eerste zin is het belangrijkst. Het is of je voortdurend op het radiostation van de ander staat afgesteld.

Zijn het vier nuttige dingen? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat het leven bestaat uit een reeks kleine dingen en je moet ervoor zorgen dat die goed gaan.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)