20.969
129

Expert etnische diversiteit

George Arakel is expert op het gebied van etnische diversiteit en beeldvorming. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van voorbeeld-allochtoon.nl, columnist, organisator van EVI Shares, ondernemer, schrijver, spreker en uitgever. Hij schrijft momenteel zijn eigen eerste boek over etnische diversiteit en hokjesdenken en geeft hij verscheidene lezingen.

In 2013 werd George opgenomen in een door het ministerie gemaakte boek als 1 van de 12 allochtone succesverhalen in Nederland, werd hij vorig jaar opgenomen in de Kleurrijke lijst als 1 van de 101 invloedrijkste allochtonen van Nederland en is hij dit jaar spreker bij TEDx.

Zo sneu doet de NOS verslag in Parijs

Over hoe mensen door bevooroordeelde verslaggeving weer in een kwaad daglicht gesteld worden

De NOS deed maandag wederom terecht verslag over Parijs, dit keer vanwege de 1 minuut stilte die om 12 uur in de middag gehouden werd. Daarvoor was de NOS afgereisd naar Parijs om ter plekke te filmen en verslag te doen.

Goed van de NOS zou je zeggen. Er gebeurt iets belangrijks en zij reizen ernaar toe om verslag te doen. Zo blijven wij op de hoogte en zien we wat er nog gaande is zonder er zelf naar toe te hoeven reizen. Perfect.
Ineens blijkt de camera van NOS in Parijs in een buitenwijk te staan. De NOS had haar journalistieke kwaliteiten ingezet om exact uit te zoeken waar een ‘moslimwijk’ in Parijs is. Hard werk loont want ze vonden het: “In deze wijk wonen veel moslims”, was de mededeling terwijl ze op straat aan het filmen waren. NOS had maar één doel in de aankondiging; aantonen dat moslims daar om 12:00 uur geen minuut stilte houden. En stipt om 12:00 uur stonden ze er te filmen om hun aankondiging en aanname te bevestigen en te bewijzen. Bravo.
“Alleen de tram is gestopt. De bussen rijden door, de auto’s rijden door en mensen blijven praten en bellen”, vertelde ons de stem van NOS terwijl ze alles in beeld brachten. Echter vergaten ze te zeggen ‘en onze camera’s draaien ook gewoon door net als de motoren van die auto’s’. Dat terzijde. 
Dan vraag ik me af; hoe zit het dan met al die andere wijken in Parijs, beste NOS? 
Waren die allemaal stil? Reed er in de rest van de hele stad en land geen auto? Bus? Waren er geen mensen aan het bellen? Waarom zag ik geen beelden en verslagen van de rest van de wijken in Parijs? Waarom met voorbedachte rade maar enkel één wijk uitzoeken en bezoeken om iets te willen bewijzen? Vertel het me eens NOS?
Zo sneu is dus de NOS. Doelgericht, suggestief en verkeerd beeld scheppend verslag doen. Een journalistiek eerlijker beeld zou zijn om alle wijken te filmen of geen wijk te filmen. Daarentegen gewoon in de stad laten zien hoe het eruit ziet als men 1 minuut stil is en daar verslag van doen.
Maar nee, NOS moest en zou laten zien dat een ‘moslimwijk’ niet stil is om 12:00 uur. De rest boeit niet. Zolang ze kunnen zeggen dat moslims niet stil zijn. Ik probeer me in te beelden hoe de redactievergadering was: “Hee Klaas, ik denk dat we naar een moslimwijk moeten in Parijs om te laten zien dat moslims niet stil zijn om 12:00 uur. Zullen we erheen gaan en filmen? Lekker spannend. Beetje inspelen op de spanningen in de samenleving. Heerlijk.”
Sneu, sneu, sneu…

Geef een reactie

Laatste reacties (129)