1.763
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zo vader, zo dochter

Hoe het goede voorbeeld van vaders het leven van dochters bepaalt

In de jaren zeventig hoorde je wel eens mannen grappen over vrouwen vertellen en op die mannen wilde je liever niet lijken. Grappen zoals: “Het enige waarop mijn vrouw recht op heeft is het aanrecht.” En dan waren er ook altijd mannen die daar hartelijk om lachten.

Je kunt je toch niet meer voorstellen dat mannen vandaag de dag nog zulke dingen zeggen. Ze weten toch wel beter ondertussen en het begrip ‘gelijke rechten’ is toch gemeengoed geworden. Een beetje vader zegt in elk geval toch wel “mijn dochter kan alles worden, ook premier van Nederland”. Uit onderzoek blijkt echter dat alleen zeggen niet helpt. Vaders, jullie zullen het ook vóór moeten doen. Pak de stofzuiger voor een betere toekomst van je meisjes.

Bij het Canadese onderzoek waren 326 kinderen van 7 tot 13 jaar betrokken en tenminste één van hun ouders. Per huishouden werd de verdeling van huishoudelijke taken en betaald werk nauwkeurig berekend. Ook werd geïnventariseerd wat de stereotiepe ideeën over werk bij jongens en meisjes waren en wat de kinderen zelf hoopten te worden. In huishoudens waar de vader huishoudelijke taken uit de weg ging bleek dat de meisjes voor zichzelf werk als verpleegkundige, schooljufrouw, bibliothecaresse of huisvrouw in het vooruitzicht zagen. Typisch vrouwelijke beroepen. Geen bankdirecteur, voorzitter Algemene Rekenkamer, trainer van het Nederlands elftal.

Van alle voorstelbare factoren die invloed zouden kunnen hebben op de toekomstige carrière van dochters bleken zelfs de ideeën van de moeders niet zo belangrijk als het goede voorbeeld van de vader. Je moet het blijkbaar zien om het te geloven. Niet alleen onderstreept dit hoe weinig invloed alle wijze woorden van ouders op de ontwikkeling van hun kinderen heeft en hoe belangrijk het goede voorbeeld blijkt te zijn, maar als het echt beter moet met gelijke kansen in de samenleving zal ook daarvoor het voorbeeld thuis moet worden gegeven: Een werkende moeder met een interessante baan en een vader die weet hoe je een stofdoek en een mop moet gebruiken.

Is de toekomst rooskleurig? Amerikaans onderzoek laat zien dat in de Verenigde Staten de trends over verdeling van het huishouden gunstig liggen. Ook in Nederland is er zo´n trend, maar de actuele cijfers zullen verschillen.

Dus ja hoor. Er is hoop dat het goed gaat komen. Hoewel dat niet in alle bevolkingsgroepen zo hoeft te gaan. Misschien dat er een ‘aanrechttest’ moet komen. Overal waar mannen nog om die afgezaagde grap lachen volgt een taakstraf. Dus het geluid van lachers meten en wie het hardst lacht de schort om en afwassen. Dan zien we wel wie er uiteindelijk het laatst lacht.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)