617
3

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Zo vanzelfsprekend is het vrouwenkiesrecht niet

Suffragette herinnert ons aan mensen die gevochten hebben en gestorven zijn voor hun recht 

Als films worden omschreven als een geschiedenisles, wordt dat vaak gezien als een soort diskwalificatie. Dit heb ik nooit begrepen. Films zijn enorm belangrijk voor onze historische kennis. Het Britse Suffragette vertelt over een heel cruciaal stukje geschiedenis, dat tot nu toe opmerkelijk onderbelicht is gebleven in de cinema, en het is daarnaast ook een mooi drama.

Suffragette gaat over de Britse vrouwenbeweging die begin twintigste eeuw campagne voerde voor het vrouwenkiesrecht. De beweging van Emmeline Pankhurst wordt vaak geassocieerd met vrouwen uit de gegoede stand, maar Suffragette concentreert zich op de arbeidersvrouwen die zich bij de suffragettes aansloten omdat het kiesrecht hun de kans kon geven om op te komen tegen uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden. Zij vormden de voorhoede van de vrouwenbeweging die vaak de zwaarste klappen te verduren kregen.
Toen de democratische manieren van campagnevoeren doodliepen, werd er gegrepen naar hardhandigere middelen om het vrouwenkiesrecht op de kaart te krijgen. Er werden bommen geplaatst om het maatschappelijke verkeer te ontwrichten. Er volgden gevangenzetting, hongerstakingen en mishandelingen. Vrouwen werden vernederd en sociaal uitgestoten. Gezinnen werden uiteengerukt. Nee, de strijd voor het vrouwenkiesrecht was niet de lichtzinnige protestactie van onbezonnen vrouwen in petticoats, zoals ze vaak wordt neergezet
Ondanks deze pittige materie, kiest Suffragette bewust voor een mainstream benadering om een zo’n breed mogelijk publiek te bereiken. Daarom is de film misschien wat braaf in zijn vorm. De film heeft niet de warmte van Pride noch de intensiteit van Hunger. Wel heeft de film een uitstekende hoofdrol van Carey Mulligan. Zij heeft de bijzondere gave om kwetsbaar en krachtig tegelijk te lijken. De meest memorabele scene in de film, is die waarin ze het ultieme offer in haar privéleven moet brengen voor haar idealen. Ook is er een sterke bijrol van Brendan Gleeson als politieman die worstelt met het dilemma tussen orde en rechtvaardigheid.
Vandaag de dag zijn mensen vaak cynisch over de democratie en gaan steeds vaker niet stemmen. Suffragette herinnert ons er aan dat het kiesrecht, en niet alleen het vrouwenkiesrecht, niet iets vanzelfsprekends is. Mensen hebben er voor gevochten en geleden en zijn er voor gestorven. Niet iets om licht op te nemen. Aan het slot wordt vermeld wanneer in welke landen vrouwenkiesrecht is ingevoerd. Sommige jaartallen zijn verbijsterend. Dit onderwerp is nog minstens drie films waard.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (3)