41.758
168

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Zo voorkom je als vrouw dat je wordt lastiggevallen door mannen

Vermijd situaties waarin je kunt verwachten dat mannen vervelend worden. Dat is dus eigenlijk overal

Zondag leek Twitter te exploderen onder de hashtag #YesAllWomen. Vrouwen van over heel de wereld protesteerden online tegen seksuele intimidatie, oftewel: het merkwaardige idee van mannen die denken ‘recht’ te hebben op het lichaam van vrouwen.

Het leidde onmiddellijk tot een tegenprotest van in hun kuif gepikte mannen: ze voelden zich over één kam geschoren met aanranders en seksisten. Collectief straffen, zo kwam het op hen over. Arme mannen. Alsof zij er iets aan kunnen doen dat je werkgever/ oom/ beste vriend van je broer jou onder je rokje heeft gegrepen. Ze betrokken het meteen op zichzelf terwijl het toch echt om de vrouwen gaat. Want niet alle mannen mogen dan oversekst zijn als rijgrage straathonden, maar alle vrouwen zijn er wél slachtoffer van. Het is een beetje alsof je een verkeersveiligheidscampagne voert en automobilisten meteen protesteren omdat zíj nooit ongelukken maken. Net zoals het lastig te zien is welke bestuurder je straks overhoop rijdt, zo is het ook lastig om te zien welke man je in je kruis zal grijpen. Een campagne tegen seksueel geweld is dus net zo algemeen als een campagne tegen te hard rijden. Mannen hebben – heel gek – moeite dat te begrijpen.

Om er nog een verkeersvergelijking tegenaan te gooien: over straat lopen als vrouw is net zoiets als een voetganger die een drukke snelweg oversteekt. De kans dat het misgaat is vrij groot. Dat hoeft niet meteen een aanranding te zijn, het verbale geweld maakt het ook al onprettig. Vergelijk het maar met een bumperklever: hij rijdt je niet meteen aan, maar fijn is anders.

Vrouwen willen op straat met rust gelaten worden. Mannen hebben moeite dat te begrijpen. Ze denken dat fluiten, sissen of ‘lekker, lekker’ roepen een compliment is. De straat is van iedereen, vinden ze. Waarmee ze eigenlijk bedoelen van hen. En als je niet eens meer een vrouw mag proberen te versieren? Als je dat ‘versierd worden’ erg vindt dan heb je volgens de redenatie van die mannen – en dat zijn er veel, véél meer dan bumperklevers – last van je menstruatie of ben je gewoon lelijk en dus jaloers.

Het lijkt onuitroeibaar en niet aan hun verstand te peuteren. Wil je er geen last van hebben, dan moet je je als vrouw maar aanpassen, vinden de mannen. Want ja, als je er leuk uitziet, dan vraag je er om. Als je er niet leuk uitziet trouwens ook. Dus hoe moet je als vrouw voorkomen dat je lastig gevallen wordt? Laat ik eens wat richtlijnen geven.

1.      Vermijd situaties waarin je kunt verwachten dat mannen vervelend worden. Dat is eigenlijk overal. De kroeg bijvoorbeeld. Maar ook dat ene bankje in het park waar je altijd langs jogt. Steek de straat over, of loop achterlangs, zodat je uit hun zicht blijft. Wanneer vermijden niet mogelijk is omdat de mannen bijvoorbeeld tegen een muur hangen en je ze te laat hebt gespot, waardoor je met oversteken te veel de aandacht op jezelf focust, loop dan gewoon door. Kijk vooral níet boos; daarmee lok je reacties als ‘kijk niet zo boos, schatje, daar ben je veel te mooi voor’ uit. Je geeft de heren aanleiding om een ongewenst gesprek te beginnen.

2.       Maak vooral géén oogcontact. Als je dat wel doet, al is het een milliseconde, dan is het volgens het mannen-‘brein’ alsof je ‘ja’ zegt en akkoord gaat met lastig gevallen worden. Tegelijk is het heel belangrijk om toch in de gaten te hebben om wat voor type het gaat. Al is het maar omdat je straks een signalement nodig kan hebben. Je kunt gebruik maken van het feit dat je blikveld echt veel groter is dan je denkt. Het vereist wat trainen maar je kunt iemand naast je zien terwijl je straal voor je kijkt. Als dat niet lukt: neem een zonnebril. Dat is sowieso aan te raden.

3.      Verhul alles wat er op wijst dat je vrouw bent. Heb je mooie, grote borsten? Bedek ze. Mannen kunnen er niet tegen. Het is de natuur. En laat ook die hippe rode lippenstift maar achterwege. Biologisch gezien zijn rode lippen een teken van opwinding. Je maakt er de baviaan in de man mee wakker. Oerdrift, hebben ze niet onder controle.
En lieve, prachtige, jonge meisjes; laat die korte broek maar in de kast hangen. Die is meer voor in de achtertuin of op een boot ver op zee. De fashionblogs zijn het er weliswaar allemaal over eens dat de hotpants ook dit seizoen weer opper-hip is, maar die lange benen zijn mannen te veel. Weet dat als je zo rond paradeert, je er volgens hun door bronstigheid bedwelmde gedachten om vraagt. Want als een vrouw zich mooi kleedt denkt een man al snel dat het speciaal voor hem is. Zoals ze als ze een sirene horen ook altijd denken dat ze gearresteerd gaan worden. Zo zijn mannen.

4.      Vrouwen, drank maakt meer los dan je lief is. Drink, maar hou het buiten je eigen huis beperkt. Zeer beperkt. Als je van alcohol wat giechelig wordt, denkt een man al snel dat je ‘nee’ een grapje is. En als je in zo’n bui wat speeksel met hem uitwisselt dan ziet hij dat al snel als een all inclusive signaal. Bij iemand die blauw is loop je nooit een blauwtje, denkt de man. Dus, blijf nuchter. Altijd. Dronken zijn is voorbehouden voor mannen.

5.       Mochten bovenstaande tips niet werken en je alsnog worden lastiggevallen, zeg dan gewoon direct dat je een vriend – of echtgenoot – hebt. Dat snappen mannen. Je bent al bezit van een andere man en dat respecteren ze vaak. Je kunt ze daarbij helpen met ‘mijn vriend is marinier’ of ‘mijn man komt zo terug van kickboxen’. Hoe beter het bezit beschermd wordt, hoe meer respect.

Vraag het aan mannen en ze zullen het er volledig mee eens zijn dat als vrouwen zich aan deze tips houden, het seksueel geweld aanzienlijk zal afnemen. We kunnen onszelf natuurlijk ook in een burka hijsen zodat we niet langer een ‘risicofactor’ voor mannen zijn. Er zijn landen waar ze denken dat het werkt. Dus waarom niet hier proberen?

Er is nog een andere aanpak denkbaar maar die is nogal omstreden en overdreven: we kunnen ook proberen het probleem bij de kern aanpakken. Bij de daders, zeg maar, in plaats van bij de slachtoffers.

We zouden mannen kunnen leren dat ze respect moeten hebben voor vrouwen. Hen leren dat ze geen recht hebben op een vrouwenlichaam. Mannen proberen duidelijk te maken dat vrouwen lastigvallen op straat intimiderend en ongewenst is. En dat een dronken vrouw die ‘nee’ zegt, ‘nee’ bedoelt en niet ‘ik ben zo lazarus dat mijn mening er niet meer toe doet’. Je zou er een Twitter-campagne voor kunnen voeren, met een leuke hashtag. Bijvoorbeeld.

Dit artikel is overgenomen door The Huffington Post

Dit artikel staat ook op Hasna.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (168)