2.897
105

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zo wordt Jolande door haar nieuwe vrienden gepiepeld

Slimme politici laten het wel uit hun kop om voluit voor dat politieke gedrocht van een lenteakkoord van hun te staan

In de hele kleine uurtjes van woensdag lieten de leiders van de Kunduz-coalitie minister Jan Kees de Jager de eer om triomfantelijk af te kondigen dat zij eruit waren. Het akkoord was nu zo precies ingekleurd dat het eindelijk aan het CPB kon worden voorgelegd. Ineke van Gent en Jolande Sap (what’s in a name?) namen er middenin de kleine uurtjes nog een borrel op.

Zij waren trots op het geboekte resultaat. Zij proostten op een eigen risico in de gezondheidszorg van 350 euro. Zij namen er één op de versoepeling van het ontslagrecht. Zij dronken op de bevriezing van de ambtenarensalarissen. Zij leegden het glas nu het nog te betalen was, want ze hadden net besloten om de alcoholaccijns te verhogen.

Eigenlijk was de bedoeling om het hele akkoord binnenskamers te houden tot het CPB de boel had doorgerekend maar binnen een paar uur lag er al een kopie bij De Telegraaf. Ook RTL4 liet zich niet onbetuigd.

Jolande Sap had blijkbaar niet gedronken om te vergeten want daarna leek het wel of ze aan de beeldbuis bleef kleven. Zij verscheen in verschillende actualiteitenprogramma’s om daar uit te leggen hoe eerlijk het akkoord wel niet was. Zo kon je van ziekenhuispatiënten best zeven euro vijftig per nacht vragen want door hun afwezigheid wordt het leven thuis goedkoper. Ja, moet ons aller Jolande gedacht hebben: pak je kansen nu het kan. Ergens in de diepste krochten van de GroenLinkse ideologie zitten nog gedachten over de voorhoede van het proletariaat; zij vormde nu met al die schijnwerpers op haar toet gericht de voorhoede van de “lente-coalitie”.

Zo werd zij door haar nieuwe vrienden gepiepeld. Die lieten het wel uit hun kop om voluit voor dat politieke gedrocht van hun te gaan. Elke Nederlander ging pijn voelen, lieten hun spin doctors weten, maar met gemiddeld twee procent viel dat ook wel een beetje mee. De flauwekul droop daar van af. Wie een chronisch zieke partner heeft én een huurhuis én een baan dertig kilometer verderop wordt van vele kanten gepakt, vooral als er ook nog eens kinderen naar de crèche moeten.  Heel veel Nederlanders gaan veel en veel meer inleveren dan die twee procent en de slagen komen vrij willekeurig aan.

Het Kunduz-akkoord maakt in feite een einde aan de sociale zekerheid. Er hoeft maar weinig te gebeuren of je gaat maatschappelijk ten onder. Een MKB’er die door de kwaaie tijden gedwongen is een of twee werknemers te ontslaan krijgt er – terwijl het water hem aan de lippen staat – even de kosten voor een half jaar WW erbij. Huizenbezitters met dubbele woonlasten, die dan dat ene onverkoopbare huis maar willen verhuren, moeten straks een woonbelasting betalen. De vijftiger zonder werk valt na een half jaar de bijstand in. Zijn tot enkele tienduizenden euro’s teruggebrachte maximale ontslagvergoeding mag alleen voor scholing worden ingezet. Natuurlijk zal geen werkgever hem in dienst nemen want dat halve jaar WW-kosten als het misgaat, is een erg goede reden om het personeelsbestand zo klein mogelijk te houden.

Dit alles is bezig om bij de bevolking in te dalen en slimme politici gaan dan ook niet in de rij staan om het op televisie te verdedigen. Dat laten zij gráág aan Jolande Sap over. Zo wordt zij het gezicht van alle angst en onzekerheid die dezer dagen bij de kiezers wordt gezaaid.

Nadere toelichting hier


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (105)