1.727
29

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

Zodra geloof mens of dier schaadt stopt het

We lopen hopeloos achter omdat we nog steeds toestaan dat dieren extra lijden door ze zonder verdoving te slachten

Josefa de Óbidos

Ik heb er al heel veel over geschreven. Onverdoofd slachten. En eigenlijk is het gewoon heel simpel. De vrijheid van godsdienst is ongelofelijk belangrijk. Maar zodra je geloof een ander schaadt, of dat nu een mens of een dier is, stopt het.

In Nederland is bij wet vastgelegd dat een dier voor de slacht verdoofd moet worden. Daar is een uitzondering op gemaakt als er religieuze redenen zijn dit niet te willen doen. Deze uitzondering moet uit de wet worden gehaald en wel zo snel mogelijk. Ik ben daarom heel blij dat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wederom een wetsvoorstel heeft ingediend om de onverdoofde slacht te verbieden.

Hoe de Raad van State een negatief advies kan geven over deze kwestie is voor mij een groot raadsel. Net zoals het voor mij een groot raadsel blijft waarom het wetsvoorstel een aantal jaren geleden niet door de Eerste Kamer is aangenomen.

Blamage
We krijgen in ieder geval de kans om deze enorme blamage van de Eerste Kamerleden destijds recht te zetten. Gelijkheid voor iedereen, dus de uitzondering moet uit de wet. En voor het dier mag het niet uitmaken welk geloof de slachter heeft, net zo min als voor regels van dierenwelzijn.

En dan voor de mensen die denken dat we misschien in Nederland wel iets heel spannends gaan doen… Nee mensen. In landen als Zweden, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Malta, Nieuw-Zeeland en Denemarken geldt al een verbod op de onverdoofde slacht. We lopen juist hopeloos achter dat we nog steeds toestaan dat dieren extra lijden door ze zonder verdoving te slachten.

En dan hoor ik mensen zeggen ‘maar we hebben toch een convenant dat voor een enorme verbetering van het dierenwelzijn heeft gezorgd?’. Grote onzin. Dat convenant stamt uit 2012 en lost werkelijk niets op van de ellende die we dieren aandoen.

Tot begin 2018 is er overigens helemaal niets gebeurd met dit convenant. Omdat opnieuw een wetsvoorstel ingediend ging worden om het onverdoofd slachten te verbieden, heeft men besloten het convenant toch maar uit te gaan voeren, maar er moet dan wel tijd worden gegeven om de uitvoering ervan te kunnen evalueren. Echter, het lost zoals ik al eerder zei, niets van de welzijnsproblemen op, dus waarom zou je willen evalueren?

Het lijden
Voor de slacht worden kippen, schapen, lammetjes en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd. Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid, tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst.

De dieren worden vervolgens, nog steeds bij hun volle bewustzijn, de keel opengesneden met een mes. Dit geeft gruwelijke pijn en ademnood, omdat de luchtpijp, spieren en de zenuwen ook worden doorgesneden. Het bloed, maar ook pensinhoud, komt vaak in de luchtpijp terecht en verstikt het dier.

Dan is er bedacht dat het lijden van de dieren ‘maar’ 40 seconden mag duren. Dat is natuurlijk volstrekt idioot. Om te beginnen verwacht je dan dat er iemand met een stopwatch naast staat om te meten hoe lang het dier in doodsstrijd is. Want na 40 seconde krijgt het dier dan alsnog verdoving. En daarbij, heb je enig idee hoe lang 40 seconden is als je intense pijn hebt? Ik kan je vertellen, echt verschrikkelijk lang!

Wist je dat uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat de meeste – en mogelijk zelfs alle runderen – tussen 60 seconden en 4 minuten bij bewustzijn blijven nadat hun hals is doorgesneden? En dat heel veel dieren bewustzijnsverschijnselen vertonen en zelfs met een doorgesneden hals nog proberen op te staan?

Daarbij blijkt uit onderzoek dat joodse slachters gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters 5 halen.

Onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed
Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties tonen aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed. Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Europese Federatie van Dierenartsen zeggen dat onverdoofd slachten extra dierenleed veroorzaakt en daarom onaanvaardbaar is.

Met het advies van de Raad van State en de reactie van de Partij voor de Dieren kan het wetsvoorstel nu verder in behandeling worden genomen door de Tweede Kamer. Het voorstel zal eerst schriftelijk worden behandeld waarna het plenaire debat kan plaatsvinden. “Ik kijk uit naar dit debat”, zegt Marianne Thieme en ik ook!

Geef een reactie

Laatste reacties (29)