3.983
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Zoeken vrouwen naar lange mannen?

Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: Hoe moet je partner eruit zien?

Hoe moet je partner eruit zien? Smaken verschillen en er zijn weinig algemene kenmerken te noemen die voor vrijwel iedereen gelden. Als je het mannen vraagt dan zouden ze het liefst een vrouw willen met een zandloperfiguur. Vrouwen willen bij voorkeur een man die langer is dan zijzelf.

Zoals een van de vrouwen die aan een onderzoek meedeed zegt: “Als meisje wil je je fijntjes en beschermd tegelijkertijd voelen. Het voelt gewoon vreemd als je naar beneden moet kijken als je in de ogen van je partner wilt kijken. Er is bovendien veel te zeggen voor de mogelijkheid hoge hakken te dragen en toch nog kleiner dan je partner te zijn. Ik wil dat als ik met hem knuffel met mijn armen omhoog moet en niet naar beneden.”

Voor het onderzoek werden de gegevens van 450 willekeurige mannen en 470 willekeurige vrouwen op datingsites geanalyseerd. De mannen waren gemiddeld 35 en de vrouwen gemiddeld 35 jaar oud en ze hadden een gemiddelde lengte. Van de mannen had 13,5 procent opgegeven dat ze uitsluitend geïnteresseerd waren in vrouwen die kleiner zijn dan zijzelf. Bij de vrouwen was het echter 49 procent. Die blijken op de datingmarkt dus vooral naar langere mannen te zoeken.

Vervolgens werd aan 54 mannelijke studenten en 131 vrouwelijke studenten gevraagd waar zij van droomden en werden er meer vragen gesteld om de argumenten beter te begrijpen. Ook daar bleek dat vrouwen een langere man willen en dat mannen minder strenge voorkeuren hebben over de lengte van een toekomstige partner. Al jaren geleden werd uit de huwelijksadvertenties in de New York Times geconcludeerd dat je als man voor elke drie centimeter korter wel 20.000 dollar per jaar meer moest verdienen.

Waarom is dit allemaal? Er zijn verschillende inzichten over de basis voor de primaire keuze van een partner. Er is het principe van het zoeken naar wat vertrouwd is. Als dat waar zou zijn dan was er geen expliciete voorkeur voor een andere lengte dan die van jezelf. Er zijn dus sterkere argumenten nodig om het te verklaren.

Zo is er ook het verhaal van de evolutie die bepaalde voorkeuren in onze voorkeur heeft gecodeerd. Als vrouw zou je aangetrokken worden door het specifiek mannelijke, dat wil zeggen stevige kaken, brede schouders, lage stem en lang. Een andere mogelijkheid is dat de klassieke beelden die ons in films en tv-series worden voorgezet ons beïnvloeden. Altijd is hij lang en heeft zij zachte vormen. Kijk naar de eerste de beste poster van een liefdesfilm: hij is altijd een kop groter. Het zou logisch zijn dat zoiets in je verwachtingspatroon een plek krijgt.

Ik hoor je al denken. Onzin, we leven niet meer in de ijstijd en ik kies iets anders. Zij zal zeggen: voor mij hoeft hij niet boven me uit te torenen. En hij merkt op: voor mij hoeft zij naast mij niet op een brugklasser te lijken. Maar dan moet je je bedenken dat dit soort onderzoeken gaan over wat je zou willen. Het is de eerste selectie waarmee je op een feestje binnenkomt, de mensenmassa overziet en meteen ziet wie er met hun hoofd boven uitsteken dat je dan voelt of denkt “hé, die is leuk”. Maar het gaat uiteindelijk om fase twee. Wat gebeurt er als je gaat praten? Moet je samen lachen? Wat gebeurt er als je in elkaars ogen kijkt?

En wat gebeurt er als je de acteurs voor een romantische komedie kiest? Ga je dan een lange vrouw en een korte man kiezen, waarbij de helft van de vrouwelijke kijkers zich telkens afvraagt “wat ziet ze toch in die man?” en dan maar naar een andere zender zapt?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)