Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zoenen en snuffelen

  •  
24-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg

Karakter? Schoonheid? Welnee, ideale partners vinden elkaar dankzij een stofje in het lichaam

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hoe vinden de juiste partners elkaar? In de bioscoop is het simpel. Aan het begin van de film kijken twee mensen elkaar in de ogen en de vioolmuziek brengt de toeschouwer al op de hoogte, terwijl de acteurs het pas na anderhalf uur doorhebben. In het echte leven is het wat ingewikkelder. Daar komen hormonale impulsen, herkenning en leefstijlvoorkeuren op een magische wijze bij elkaar.
Een van de leukste theorieën over hoe partners elkaar aantrekken is die van het MHC (major histocompatibility complex) gen. Een ingewikkeld woord, maar het komt erop neer dat mogelijk partners aan elkaar ruiken om te zien wat goed voor ze is.  Onderzoek laat nu zien dat muizen daarom elkaar de gelegenheid bieden elkaars urine te besnuffelen. 
Misschien moet ik schrijven dat partners ruiken wat goed voor hun potentiële nageslacht is. Dat MHC gen heeft namelijk te maken met je afweerapparaat en je zou het kunnen ruiken, zonder dat je het door hebt overigens. Voor het nageslacht is het het beste als de twee afweersystemen van de ouders zo veel mogelijk verschillen omdat een kind van die ouders dan meer variatie in afweer heeft. “Snif, snif, snif, jij hebt dit en ik heb dat. Samen maken we dan hartstikke gezonde kinderen.”
Het is een theorie hoor, want bij mensen hebben ze nooit een MHC geurstof gevonden. Bij muizen wel en het onderzoek dat me inspireert tot het schrijven van dit stukje beschrijft hoe muizen elkaar ook de kans bieden elkaar daarop te beruiken. Het is een geur in de urine die verdrukt lijkt te worden door de geur van een veelheid aan andere luchtjes, maar hij is er wel degelijk.
Die geur is er niet zo maar. In de evolutie heeft alles een reden en voor die MHC geur lijkt de reden te zijn dat mogelijke partners er misschien niet hun primaire keuze op baseren, maar dat hij er misschien wel in tweede instantie voor zorgt dat je een partner toch niet zo’n stuk vindt omdat hij wat afweer te veel op je lijkt. Nee, dan liever nog even doorzoeken tot je er eentje vindt die er ook lekker uitziet, maar die wat betreft afweer wat meer variatie biedt.
Nu maar flink doorzoeken tot het bij mensen ook in kaart gebracht kan worden. En ook eens bekijken of ook andere lichaamsvloeistoffen dan urine die geur hebben. Dat maakt het hele proces wat smakelijker. Om nu bij het uitgaan eerst potentiële partners bij het kruis te besnuffelen…
Dan liever een beetje zoenen en testen of de juiste geur in het speeksel zit. Het zal ook wel niet voor niets zijn dat men in Azië niet zo zeer kust, maar aan elkaar ruikt. Het Indonesische woord menium betekent zowel ruiken als kussen. Het geeft een heel ander zicht op langdurige zoenpartijen. “Nog even schat, ik heb nog niet uit kunnen uitvinden of je wat afweer betreft bij me past.”
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje:  Is online schelden gezond?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.