968
16

Klimaatpublicist

Wijnand Duyvendak is klimaatambassadeur. Van 2002 tot 2008 was hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks. In de jaren negentig was hij onder meer campagneleider en directeur van Milieudefensie. In de jaren tachtig was hij actief in de kraakbeweging en de anti-militaristische actiegroep Onkruit.

Zonne-energie – weer een jaar wachten?

Wat geweldig! 17.000 mensen deden gisteren een aanvraag voor zonnepanelen op hun dak.

Wat treurig! Het subsidiebedrag is in één dag op. Veel van de 17.000 aanvragers zullen afgewezen worden omdat het subsidiebudget te beperkt is. (69 miljoen voor 10 jaar, dus slechts 6,9 miljoen per jaar). En iedereen die nog geen verzoek heeft ingediend is te laat. Pas volgend jaar gaat het subsidieloket weer open.

In oktober hebben we ons eigen dak propvol gelegd met zonnepanelen en ik ken nu de sensatie die je voelt als je je elektrameter op een heldere dag ziet teruglopen: van energieconsument ben je plotseling energieproducent.
Zonne-energie wordt steeds goedkoper. Door de steeds grotere vraag daalt de prijs met ongeveer tien procent per jaar. In 2020 zal stroom van een zonnepaneel net zo duur zijn als stroom uit het stopcontact, zo is de verwachting.

In Duitsland grijpen ze de kansen. Wie wel eens door ons buurland reist, ziet duizenden daken bedekt met zonnepanelen. Er is een bloeiende industrietak ontstaan die werk biedt aan meer dan 60.000 mensen en de groei is ieder jaar sterk.

In Duitsland kennen ze niet het idiote systeem dat Nederland hanteert waarbij slechts op één dag per jaar voor ongeveer 10.000 mensen subsidie te verkrijgen is. In Duitsland is de subsidie gegarandeerd. Iedere aanvrager kan op de subsidie rekenen. Wel wordt om oversubsidiëring te voorkomen ieder jaar het te subsidiëren bedrag met tien procent verlaagd. De kosten worden omgeslagen over alle Duitse elektraverbruikers. Zo betaalt ieder Duits huishouden met slechts enkele euro’s per maand mee aan de ontwikkeling van de zonne-energie in Duitsland. Iedereen heeft daar immers baat bij.

Voor de landelijke verkiezingen en het nieuwe kabinet:  kies voor het Duitse ‘feed in’ –systeem!

Geef een reactie

Laatste reacties (16)