Laatste update 12:38
1.026
4

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

‘Ik wil helemaal niet dat mijn zoon groot wordt, ik zie alleen maar nadelen’

"Groot betekent moeilijker te tillen, lastiger te verzorgen. Groot staat niet voor zelfstandig, laat staan voor ooit samen een biertje drinken"

Mijn vader was geen kroegtijger, maar had wel een ideaal: als zijn kinderen groot waren, wilde hij een biertje met ze kunnen drinken. Toen ik 18 was, nam hij me voor het eerst mee op motorvakantie. Overdag zat ik achterop en ’s avonds naast hem in de hotelbar. We hebben het nog vaak over onze reizen. Ik weet zeker dat die herinneringen tot zijn mooiste behoren.

Toen zijn dochter moeder werd van een gehandicapt kind en naar een aangepast huis moest verhuizen, nam hij drie maanden de tijd om de boel te verbouwen. De allereerste keer dat we in onze nieuwe wijk gingen kijken, stond er een buurvrouw in de tuin. Er lag sneeuw en we vroegen haar hoe de zon hier stond. Laatst zei ze dat ze nog wist dat hij toen zo ongelovig keek. Die overbuurvrouw vertrok deze week naar een seniorenflat ver weg. Een andere buurvrouw – zij woonde trouw naast ons – hebben we vorige maand begraven. We wonen hier tien jaar, in tien jaar verandert alles.

Het is donker als ik ’s avonds binnenkijk bij de lege huizen. Nieuwe bewoners (ik heb ze al gespot) met kleine kinderen die op een dag naar school gaan, zijn in aantocht.

Als ik aan de eettafel door de papieren blader die Job vandaag mee naar huis heeft gekregen, moet ik huilen. Werkstukjes, tekeningen, een mapje met babyfoto’s rond het thema ‘ik’. De juf doseert dit goed: elke dag een stapeltje, zodat we langzaam kunnen wennen aan het einde van de basisschooltijd.

Wat ik voel, is meer dan weemoed. Ik wil helemaal niet dat Job groot wordt. Ik zie alleen maar nadelen. Groot betekent moeilijker te tillen, lastiger te verzorgen. Groot staat niet voor zelfstandig, laat staan voor ooit samen een biertje drinken. En ik vraag me af of ik wel genoeg genoten heb van de kleine, handzame Job.

Foto: CC Mary W


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Ik heb geleefd

    Wat de dood je kan leren over het leven

    maart 2021


Geef een reactie

Laatste reacties (4)