2.362
325

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

Zorg voor mensen met ADHD kan beter

Er wordt te gemakkelijk meteen medicatie gegeven, terwijl er te weinig andere behandeling plaatsvindt

De PvdA maakt zich al langere tijd zorgen om onterechte en foutieve diagnoses van ADHD. De minister gaat nu op verzoek van de PvdA onderzoek doen naar het voorschrijfgedrag van medicatie bij deze stoornis. Daar zijn we blij mee, maar daarmee zijn we er nog niet. Op ons verzoek komt er binnenkort in de Tweede Kamer een hoorzitting met deskundigen. Daarna zal de PvdA een initiatiefnota indienen met voorstellen om onterechte en foutieve diagnoses tegen te gaan en meer aandacht te vragen voor andere behandelmethoden dan medicatie.

Zo’n hoorzitting is hard nodig. Er wordt te gemakkelijk meteen medicatie gegeven, terwijl er te weinig andere behandeling plaatsvindt. Voor sommigen is medicatie het enige en absolute redmiddel, maar bij anderen wordt het als enige mogelijkheid gepresenteerd. Het aantal mensen met ADHD is de laatste tien jaar explosief toegenomen. Inmiddels verschijnen steeds meer zorgwekkende berichten dat te veel mensen deze diagnose krijgen.

Daarnaast blijkt dat er bij de behandeling meestal medicatie wordt toegepast terwijl dit veel negatieve bijeffecten veroorzaakt. Er wordt geschat dat in 2010 zo’n 985.000 keer (!) medicatie is verstrekt. Verwacht wordt dat dit aantal zal blijven stijgen, ondanks andere werkzame alternatieven. Daarnaast wordt het probleem steeds groter als steeds meer kinderen een onjuiste diagnose krijgen en dus ook onjuiste medicatie. Met alle gevolgen van dien.

Dit kabinet wil terecht niet dat kinderen ten onrechte een stempel krijgen opgedrukt. Alleen is de manier waarop zij dit willen aanpakken niet juist: er wordt bezuinigd op alle kinderen in speciaal onderwijs en kinderen met een beperking!

De PvdA wil juist de onterechte stempel, in dit geval ADHD, voorkomen. Dan pas haal je echt het beste uit een kind en een mens. Dat voorkomt dat een hele groep minder zorg krijgt, en de groep die het wel nodig heeft de juiste zorg. Dit geeft minder kosten op lange termijn, net als meer regie over en een hogere kwaliteit van leven. Kortom: betere zorg voor mensen met ADHD!

Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (325)