1.015
13

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zorgelijke zaak

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de hervormingen in de zorg uitvoerbaarder zijn dan de invoering van één enkele gezinstoeslag 

De regeringspartijen en de meest geliefde oppositie hebben een contourenakkoord bereikt over de hervorming van de zorg, zo meldden de kranten op dinsdagochtend. Daar was langdurig overleg aan vooraf gegaan vooral omdat D66, ChristenUnie en SGP allerlei concessies.

De woordvoerders van de betrokken partijen lieten zich na afloop van het overleg in de vaagste termen uit over wat zij dan hadden binnengesleept maar het is duidelijk dat het kernpunt van de hervorming recht overeind blijft: grote delen van de zorg kunnen beter en goedkoper door de gemeente worden uitgevoerd ook al hebben die gemeentes daar geen enkele ervaring mee, niet in het ambtelijk apparaat en niet in de raden.

Van alle kanten krijgt de politiek dan ook waarschuwingen te horen dat het zo niet werkt en dat grote problemen te verwachten zijn. Daarvoor blijft Den Haag doof. Men gelooft heilig in de eigen kaders en modellen. De werkvloer wordt niet vertrouwd.

Het is tekenend dat de hervorming van de zorg doorgedreven wordt op dezelfde dag dat een ander stokpaardje van het kabinet gewoonweg onuitvoerbaar blijkt. Dat een enkele huishoudstoeslag theoretisch misschien een aardig ideetje is maar in de praktijk tot chaos leidt. Dit nog los van de vraag in hoeverre die ene toeslag een bezuiniging van anderhalf miljard op kan leveren zonder dat de rechthebbenden er last van hebben.

Als dit kabinet en de meest geliefde oppositie ergens in uitblinken, dan is het luchtfietserij en het ontwerpen van legokastelen, niet met echte maar met virtuele steentjes waarna de maatschappij de opdracht krijgt het computermodel in het echt na te bouwen.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de hervormingen in de zorg uitvoerbaarder zijn dan de invoering van één enkele gezinstoeslag. Ook hier immers wordt niet naar de mensen van de praktijk geluisterd. Dat is een zorgelijke zaak. De prijs zal in het land worden betaald en niet in Den Haag.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (13)