1.649
25

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Zorgeloos

Reken af met de zorgverzekeraars die geen oog hebben voor mensen

Er staan ons grote veranderingen te wachten in de zorg. Als het meezit groeit de beweging Zorgeloos (waaraan zich binnen enkele dagen al 4,5 duizend mensen hebben verbonden) nog voor de Kerst tot een massabeweging. Groot genoeg om een bres te slaan in het hopeloze bastion van zorgverzekeraars.

Ikzelf heb het er helemaal mee gehad. Mijn kleinzoon van elf jaar heeft progressieve myopie. Een erfelijke afwijking die tot gevolg heeft dat hij nu al de ogen heeft van een veertigjarige en zonder behandeling op zijn 20e blind is. De verzekeringsmaatschappij Iza Cura wil de peperdure bril die hij nodig heeft (350 euro per glas) niet vergoeden.
“Nee”, zegt de dame aan de telefoon, “want hij heeft nu min vijfdriekwart en een bril wordt pas vergoed als je min zes hebt.”
“Maar de oogarts zegt dat als we nu niets doen hij blind wordt?”
“Tja, regels zijn regels dan moet u maar wachten tot hij minzes heeft.”
Ze is nog wel over te halen om het aan de medische adviseur te vragen maar ook die zegt dat het geval “niet ernstig genoeg” is. Hij heeft dat nota bene ook nog schriftelijk bevestigd. Of we hem te spreken kunnen krijgen?
“Tja, dat is moeilijk, hij werkt hier niet vast, hij loopt hier in en uit. Uw dochter heeft zelf gekozen voor de basisverzekering.”
Ja, minimuminkomen dus basisverzekering, bij Iza Cura speciaal voor mensen met een laag inkomen, adverteren ze. Dus ook geen geld om zelf een bril te kopen. Gewoon maar wachten tot het erg genoeg is.

Ik ben betrokken bij Zorgeloos. Een beweging die mensen verzamelt die dit soort achterlijke bureaucratie tegen willen gaan. Zorgeloos wil ervoor zorgen dat de mens weer centraal komt te staan bij de verzekeraars en niet de regeltjes, de onleesbare declaratieformulieren, de kleine lettertjes die belachelijke situaties als hierboven tot gevolg hebben. Want mijn voorbeeld is er natuurlijk maar één (en vanwege welgestelde grootouders te overkomen).

Chronisch zieken zijn er de laatste jaren onder Rutte en Van Rijn ook zwaar op achteruit gegaan met het oplopende eigen risico, fysiotherapie waar je steeds meer behandelingen zelf moet betalen, thuiszorg die als het meezit nog de helft van de tijd komt. Het is genoeg geweest! Van al die bezuiniging merken we overigens qua premie nauwelijks iets.

Achter Zorgeloos zitten mensen als Jos de Blok – die met Buurtzorg ook al heeft laten zien dat je door anders te denken, de thuiszorg eenvoudiger, menselijker en veel goedkoper kunt maken – en kantelaars/hoogleraren als Jan Rotmans en Mathieu Weggemans.

Niet verkeerd om je ook aan te sluiten op zorgeloos.care en te delen. 

Fons Burger schreef onder meer, samen met Rob Baris, World Granny’s Kookboek

Geef een reactie

Laatste reacties (25)